Wednesday, May 20, 2009

atuk dan abah


okay saya tahu bahawa saya dah lama gilerr tak update blog..bukan sengaja okay..tp saya kena 'kejar' banyak benda..forums, blogs, videos n pics..haha..alasan jea..

okay laa nak citer alkisahnya semalam saya temankan nenek bawak atuk gie hospital putra utk check buah pinggang..mula2 nenek kata tak jadi sbb atuk taknak..pas balik breakfast n beli belah kat bagan (haha sengaja guna breakfast n beli belah..budget gempak =p) saya nmpk nenek siap2..nenek kata atuk call, dia ajak gie hospital..so saya pun terus mandi n siap2 sbb nak teman nenek walaupun nenek tak ajak..;)

masa tgh pakai tudung dengar kecoh2 kat luar..rupanya atuk cakap tiba2 mata dia tak nampak masa baca paper kat kedai, then jalan terhuyung-hayang..pastu tayar kete dia termasuk dalam lubang kecik kat depan kedai..so kena panggil org tolong..tue yang tetiba nak gie check sbb dia kata bfore this dia tak penah rasa cmtu, tp bila makan ubat utk buah pinggang tue makin teruk plak..

sampai putra kami kena tunggu around 15 minutes sbb Dr.Kee ramai patient pagi tue..atuk dah resah gelisah, dia ingat nenek tak daftarkan nama dia..hehehe..padahal kena que..then bila sampai turn atuk, dia cepat2 tnya Dr. Kee soalan..tapi saya kagum dgn soalan atuk sbb mcm skrip drama wohh..soalan berbunyi: Dr., saya nie takde sakit buah pinggang..tapi Dr. suoh saya makan ubat buah pinggang..jadi, apakah tanda2 orang yang sakit buah pinggang? serious atuk tanya cmtu..terkesima ai seketika..heheheh..tapi Dr.Kee baikkk amat..dia explain satu per satu..pastu dia tnya atuk..

Dr.Kee: pcik, apa makanan yang perlu pcik elakkan? yg mcm saya bgtau pcik mggu lepas? *sila baca nada cina okeh*

Atuk: *diam sbb Dr.Kee tak bagi pilihan jawapan A B C D mcm dlm paper BM SPM*

Dr.Kee: sudah lupa?

Nenek mencelah bagi menjaga air muka husband terchenta: ikan bilis..

Dr.Kee: yea, ikan bilis, kekacang, organ dalaman (tmasuk pedal kegemaran yang dijual di pasar malam) dan semua jenis daging..kalo makan ikan kembung, pcik makan separuh jea..jgn makan seekor..kalo makan daging ayam, makan seekor eh eh silap seekor banyak sgt, seketul jea..lagi seketul pcik bagi cucu pcik yang gojes di depan saya ini..eh eh tak boleh gak, dia kena diet supaya lebih gojes dan vogue..(hahaha..takde laa..tp part bagi cucu tue mmg betol..)

Atuk: bla bla bla bla *tak ingat dialog*

Dr.Kee: bla bla bla bla

Atuk: okay terima kasih Dr..*actually banyak lagi dialog, tp tak ingat..tue laa sapa suoh ko gedik sgt nak wat dialog cm Mr.Manager..haha!*

Dr.Kee: sama2..atuk nie CUTE laa..

wahhh..bangganya ai dan nenek ai bila Dr.Kee tue kata atuk cute..serious dia kata atuk cute sampai nenek bangga siap citer satu taman pun ketawa..i loikee u Dr.Kee..=p

emm abah plak dah semakin sembuh..dah boleh bwk kete, gie keje, tunduk n ngeteh kat kedai nyonya..hahaha..

oh yea nak gtau gak, kak bulat sarjan cakap: kalo dah nama ibu tue, apa pun dia sanggup buat utk anak2 dia..

eh kenapa masuk nama kak bulat plak nie? apa kena mengena dia dgn citer2 kat atas tue? apa hubungkait isi perenggan pertama dgn isi perenggan terakhir? okay dah dah..jgn susah2 pikir okay..saya akan cerita..

dua hari selepas pembedahan mata, ramai saudara mara, rakan taulan dan sahabat handai yang dtg melawat abah..mereka dihidangkan dgn jamuan keropok ikan tamban dr kelantan yang dibeli oleh saya dan teh O lipton yang dibeli di farson batu pahat..realitinya, hanya cikgu zul, pcik yem, pcik saadon serta kak bulat & abg berahim yang dtg melawat abah tanpa buah tangan utk anak2 abah JK! =P

kebetulan masa kat bulat dtg, nenek baru balik dr bagan..nenek belikan abah ikan bawal putih sbb abah kena berpantang..abah hanya boleh makan makanan yang tak gatal, so keropok ikan tamban abah tak bley makan..tgk jea tetamu makan..hehehe..so bila kak bulat nampak nenek bersusah payah cari makanan yang terbaik utk abah, dia pun cakap: ala mak usu, kalo dah nama ibu tue, apa pun dia sanggup buat utk anak2 dia..*nada kak bulat tau..em kalo nak suoh saya demo pun boleh, call jea saya* seriously saya terharu dgr kata2 kak bulat sampai menitis air mata masa tgh goreng keropok ikan tamban..so apa lagi, minyak terpercik kat pergelangan tangan..hehehe..

lebih kurang kul 6.20 ptg, semua tetamu pulang ke rumah masing2 sbb semua dah tak sabar nak tgk cerita Matahari kat TV3..dgn itu, saya nak ucapkan terima kasih banyak2 pada semua hadirin yang hadir wpun takde acara salam kaut..LOL

:: mata abah pas balik dr klinik..mak rileks jea makan epal kat belakang..hehe.. ::


:: kasih seorang isteri..cewwahh caption nak romantik haha.. ::


:: okay close up sket..thanks mak sbb jaga abah dgn baik :') ::

okay laa..nak iron baju..esok ai ada shooting..teruja okay! =)

6 comments:

Azlan #11 said...

semoga pak long cpat smbuh....

.i.z.z.a.t.i. said...

okay thanks :)

azmahal said...

hi darling,

miss u a loads..muuaahhh!!!!

n3 yg comprehensif, i like !!!

how come u ada shooting i tak tau, i ingat u kena masuk konti cam biasa. Whooaa.

.i.z.z.a.t.i. said...

hi dear..yeahh miss u too!

u like it? alhamdulillah..gilerr cuak publish entry nie..hahaha..

well well well..ai wat part tym job..blakon sket2..hahaha! =p

cicigurl said...

how come i dont know u oredi a celebrity??? lol

.i.z.z.a.t.i. said...

hahaha..dun want to tell you until we meet up! LOL