Saturday, December 5, 2009

B.R.B

psssttt..























ada orang rindu saya tak?






B.R.B =)



Saturday, October 3, 2009

leaving on a jetplane

All my bags are packed I'm ready to go
I'm standin' here outside your door
I hate to wake you up to say goodbye
But the dawn is breakin' it's early morn
The taxi's waitin' he's blowin' his horn
Already I'm so lonesome I could die

So kiss me and smile for me
Tell me that you'll wait for me
Hold me like you'll never let me go
Cause I'm leavin' on a jet plane
Don't know when I'll be back again
Oh babe, I hate to go

There's so many times I've let you down
So many times I've played around
I tell you now, they don't mean a thing
Every place I go, I'll think of you
Every song I sing, I'll sing for you
When I come back, I'll bring your wedding ring

So kiss me and smile for me
Tell me that you'll wait for me
Hold me like you'll never let me go
Cause I'm leavin' on a jet plane
Don't know when I'll be back again
Oh babe, I hate to go

Now the time has come to leave you
One more time let me kiss you
Close your eyes I'll be on my way
Dream about the days to come
When I won't have to leave alone
About the times, I won't have to say

So kiss me and smile for me
Tell me that you'll wait for me
Hold me like you'll never let me go
Cause I'm leavin' on a jet plane
Don't know when I'll be back again
Oh babe, I hate to go

Cause I'm leavin' on a jet plane
Don't know when I'll be back again
Oh babe, I hate to go


:: kak zah ::


:: zaty ::


:: haziq ::


:: mizah ::


:: orang lain sibuk berkemas, yie amek peluang main game puas-puas ;p ::



Monday, September 14, 2009

hujung minggu bersama artis kegemaran

hujung minggu bersama artis kegemaran memang menyeronokkan..apatah lagi bila mendapat layanan yang elok dan molek..mari kita mulakan..

hari jumaat lepas modul, saya terus bergegas ke KB Mall dengan doa dan harapan Si Kacak Adam masih setia di situ..doa dimakbulkan bila saya nampak segerombolan manusia mengelilingi meja di depan kedai BATA..ya Adam setia menunggu saya :')

keadaan tidak berapa sesak tetapi saya masih perlu memboloskan diri agar dapat bertemu Adam..wajah pertama yang saya nampak ialah si gadis manis-cantik-menawan-kurus-tinggi-putih ini..
:: dia memang lawa..i tell you..cantik dan segar sangat::


selepas itu mencari-cari wajah kesayangan hamba, Si Kacak Adam..akhirnya jumpa jugak..dia memang sangat cool dan charming! bila dapat jumpa muka-ke-muka, saya terus buat pengakuan dengan nada teruja;

saya: I minat Adam Nurkasih!

Adam: Iye..terima kasih..nama sapa? (sebab beliau nak sign kad raya)

saya: Izzati

Adam: eja?

saya: I.Z.Z.A.T.I

Adam: okay..kejap yea..

ohh Adam memang sangat best! atas kad raya saya, dia siap buat tambahan nama..orang lain takde tau..saya seorang jea yang ada..teruja!

:: gigih tanya nama peminat untuk sign kad raya ::


:: gigih bergambar juga ::


:: close up..see betapa dekatnya I dengan Adam? ahaks! ::


:: Si Kacak Adam dan Si Terlebih Isi Izzati (obviously nampak saya lagi besar okay!) ::


:: taadaa..dari Adam untuk saya ::


baik lah cukup cerita tentang Adam..kita beralih ke cerita tentang bazaar ramadhan pula..seperti yang semua sedia maklum, HOTFM dan Hotlink telah bersetuju untuk mengadakan Bazaar Ramadhan di KB Kelantan..dan saya adalah insan yang paling gembira sebab acara tersebut diadakan dekat dengan rumah sewa saya..

saya pergi bersama housemate, k.Intan dalam pukul 5.30 petang dan orang pertama yang saya nampak ialah penyampai radio dan pengacara TV kesayangan, Fara Fauzana @ Fafau..beliau sibuk menjerit "nasi ayam, nasi ayam" sebab beliau bertugas untuk menjual nasi ayam..Anne pula jual laksam, Zura jual nasi dagang, Kieran jual air, Leya jual nasi kerabu, Tini jual ayam percik, AG jual kuih-muih dan Ikhwan saya tak ingat dia jual apa..FBI tak datang sebab busy shooting..

Fafau offer saya nasi ayam 4 bungkus RM7..saya macam teruja giler sampai tak sedar yang saya setuju dan terus bagi duit..lepas tue saya terus ajak Fafau bergambar..

FF: bolehh..eh cantik baju awak (sebab saya pakai baju HOTFM Minijam yang dibeli di BP) nanti kita bagi awak satu yea..

saya: senyummm jea sebab macam tergamam..haha poyos..

lepas tue saya buat-buat pergi gerai penyampai lain, konon-konon macam minat diaorang gak lah, padahal datang nak jumpa Fafau jea..haha! First pergi gerai Tini..dia nampak baju saya..then dia tanya;

Tini: ehh you pergi minijam kat mana nie?

saya: ohh kat Batu Pahat..

Tini: you bukan orang sini?

saya: bukan, I study kat UiTM sini..

Tini: ohh UiTM Machang eh?

saya: tak, UiTM Kota Bharu..

Tini: I see..amek apa?

saya: finance..

Tini: ooo..so, you all selalu dengar radio apa yea? kat sini Hot clear tak?

saya: I memang dengar Hot..tapi kawan-kawan I ramai yang dengar SuriaFM sebab Hot tak clear kat rumah sewa..kalau kat kampus baru clear..

Tini: ohh I see..

then ada reporter dari Berita Harian nak interview Tini, saya beralih ke gerai AG..AG jual kuih lompang uols..then saya sengaja tanya;

saya: ini kuih apa?

AG: ini nama dia, kuih aaa saya pun tak tahu..(serious lawak bila dia sengaja buat muka blur)

saya: ohh..

AG: I rasa you mesti bukan orang sini kan?

saya: haha..aah I orang Johor..(sengaja cakap orang Johor sebab AG pun orang Johor..konon-konon nak create conversation lah..haha)

AG: Johor kat mana?

saya: kat Batu Pahat..

AG: so kat sini buat apa?

saya: study kat UiTM..

AG: ohh..belajar betul-betul eh..

then saya dengar Anne & Kieran panggil semua penyampai dan artis (Nubhan, Adam, Black dan Sofaz) naik stage dan diaorang ajak semua pengunjung beratur depan stage untuk sesi bergambar dan sign autograf..saya terus tarik k.Intan beratur depan stage..tapi nak tahu takk..orang Kelantan ni pemaluuuuuu sangat..diaorang just duduk kat tepi-tepi tue jea dan hanya kami berdua yang beratur depan stage tu..lepas tu zoomers HOTFM ajak kami naik atas..saya macam malu-malu lah sebab orang lain tak naik pun, kami berdua jea yang naik..tapi AG kata; biar diaorang tak nak naik..at least you all berani naik stage..pergh pergh bangga I sebab hanya kami berdua jea pengunjung yang ada kat stage tu..so, I lah yang memulakan sesi bergambar dan sign autograf tu..

masa kat atas tu, sekali lagi Tini tegur saya;

Tini: okay thank you, I akan ingat you sebab you beli ayam percik I tadi..

saya: ohh no problem..

then masa ini Leya yang ada kat sebelah Tini tegur saya dengan soalan yang sama;

Leya: you pergi minijam kat mana?

saya: kat Batu Pahat..

Leya: you orang Batu Pahat?

saya: aah..

Leya: Anne oh Anne! Anne! Ini haa dia orang Batu Pahat..

Anne: ohh I suka kuih-kuih kat Batu Pahat..

saya: yea ke?

tiba-tiba ada zoomers Hot menyampuk..

zoomer: saya pun duduk Batu Pahat jugak..Batu Pahat kat mana?

saya: Peserai..Batu Pahat kat mana?

zoomer: Taman Koperasi

ohh rasa macam Jejak Kasih pulak bila ramai orang sibuk-sibuk pasal Batu Pahat (so, moral of the story, kalau nak datang event HOTFM pakai lah mana-mana baju HOTFM..sure sume penyampai tegur sebab diaorang tahu kita setia sokong HOTFM, cewwah) then bila saya dah nak turun dari stage, baru Fafau naik untuk join diaorang..so saya patah balik and amek gambar & autograf Fafau..

lebih kurang pukul 6.20 petang, semua penyampai beredar ke khemah sebelah tapak bazaar untuk melayan anak-anak yatim..masa ini saya perasan yang Fafau tak join dan pergi ke kereta dia..rupanya dia nak salin baju..saya tunggu kat sebelah khemah tu kot-kot lepas ni Fafau lalu..ternyata jangkaan saya tepat bila Fafau datang dengan ber'mask'..dari jauh dia dah lambai dan cakap;

FF: haiii..eh tadi dah bergambar kan? (sambil salam saya)

saya: aah tapi nak gambar lagi sebab Fafau dah tukar baju..Zul, tolong amekkan gambar..(Zul ialah anak buah merangkap pembantu Fafau)

Zul: mana tahu saya Zul? (buat muka pelik)

saya: laa, kata minat Fafau, memang lah saya tahu ;p

lepas bergambar dan dah puas follow Fafau ke sana sini, saya balik ke rumah sewa..and sempat buat lambaian pada Fafau..heheh..

alrite mari layaannn gambar-gambar :)

:: Anne dan Kieran ::


:: k.Intan, Fafau dan Izzati ::


:: FF yang paling digemari ::


:: saya dan Tini ::


:: AG dan Izzati ::


:: bersama Mommy Leya ::


:: Ikhwan yebbah yebbah ::


:: layannn jea ::



Friday, September 11, 2009

Si Kacak Adam

Pengumuman Pengumuman!

hari ini Si Kacak Adam datang ke KB Mall untuk mempromosikan barangan BATA..Adam beb Adam..siapa yang tak teruja nak jumpa Adam Nurkasih (bukan Adam haa haa tak tahu tau)..I teruja habis! Zikri sure jealous nie tak dapat jumpa Adam..;p

yang lebih teruja, esok Sabtu 12 September 2009, HOTFM akan datang ke Kelantan untuk program Bazar Ramadhan Bersama Hotlink..tempatnya dekaatttt sangat dengan rumah saya..jalan kaki 5 minit jea dah sampai..oh seronoknya! thank you Mr. Seelan :)


TAPI.......





























hari ini dan esok saya ada modul 4..wajib hadir sebagai syarat kelayakan untuk grad degree T_T



Thursday, September 10, 2009

entry tiada tajuk

petang tadi ada taklimat tentang praktikal..pelajar dah dapat tempat praktikal baru nak buat taklimat..huhu..masa tengah khusyuk dengar taklimat, handphone saya tiba-tiba vibrate..tengok skrin nombor KL yang 'naik'..hati dah berdebar dan tidak keruan..bestfren suruh jawab jea panggilan tue..

saya: Hello..

xxx: Hello Cik Nur Izzati?

saya: yea saya..

xxx: saya dari One World Hotel..

saya: oh yes..sekejap yea..

xxx: you dalam kelas ke?

saya: yup, kejap yea..

(cepat-cepat keluar dan hati menyanyi girang)

saya: yea Encik sorry saya ada taklimat..

xxx: it's okay..regarding your application, kami sudah terima you punya resume..

saya: ohh okay..

xxx: but on that date, quota sudah penuh lah..

saya: ohh yea ke..so under finance department pun dah penuh ke?

xxx: iye..jadi kami call just nak bagitahu yang kami tak boleh bagi you tempat lah..so sorry..

saya: ohh it's okay..thank you for calling..

xxx: okay bye..

pergh sedih seyh sedih..kecewa pun yea jugak sebab application kena reject..dan menyesal sebab lambat sangat apply..kalau cepat sikit mungkin ada tempat untuk saya sebab saya baru jea anta resume ke One World 1 September yang lalu..tak sampai 2 minggu dia dah call dan bagi jawapan..tempat lain kena tunggu 3 minggu baru ada jawapan..hmm itu lah masa tue macam yakin sangat MP akan bagi feedback..rupanya sampai sekarang tiada sebarang jawapan T_T

kalau tak pasti kak zah dapat housemate baru..boleh gie kerja sekali..heheh..takpe mungkin bukan rezeki saya :)

balik dari taklimat singgah KB Mall..kemudian macam biasa singgah kedai handphone..terus jadi 'goodmood' sebab stok baru Blueberry dah sampai..dan harga turun lagi sepoloh hengget..best best..thank you pemilik kedai :)



Sunday, September 6, 2009

surat buat ibunda

Assalamualaikum ibunda..

Apa khabar ibunda di Batu Pahat? Semoga sihat hendaknya..Seperti yang ibunda tahu, Ramadhan tahun ini anakanda berpuasa di tempat orang yang menjadi kesayangan anakanda, Kota Bharu Kelantan..

Lain pula rasanya bila berpuasa dan berbuka bersama rakan-rakan kerana tahun lepas anakanda berpeluang berpuasa dan berbuka bersama keluarga tercinta..

Buat pengetahuan ibunda, hari pertama puasa anakanda sudah ke Bazar Ramadhan dan berbelanja lebih kurang RM7 untuk membeli juadah berbuka..Ia berlanjutan selama seminggu..Cuba ibunda kira berapa banyak wang yang anakanda habiskan untuk MAKANAN dan MINUMAN sahaja..Eh ibunda jangan salah sangka, tujuan anakanda utuskan surat ini bukan untuk meminta wang sara diri, sebaliknya anakanda nak bercerita tentang pengalaman anakanda memasak bersama rakan-rakan bagi mengatasi masalah boros ketika berbelanja di Bazar..


Apabila rakan-rakan memberi cadangan untuk memasak, anakanda berasa sangat tercabar kerana anakanda mengaku yang anakanda memang kurang pakar dalam bidang masakan ini..Lain lah kalau mereka kata "Kami masak sedap-sedap, Izzati makan jea, okay?" BANYAK CANTIK MUKA AKU kata anakanda dalam hati..Jadi anakanda ambil keputusan untuk turut serta menyibukkan diri di dapur..

Oleh kerana mereka tahu anakanda cucu Haji Arif tetapi kurang arif dalam bab menumis masakan, mereka menyuruh anakanda membuat tugasan yang mudah-mudah sahaja..Tetapi lama kelamaan mereka sudah mempercayai bakat anakanda lantas menyerahkan tugas berat untuk anakanda..Sekarang antara percaya atau tidak, anakanda sudah mempunyai asas dalam bidang masakan..

Anakanda sudah pandai memotong ayam, menyiang ikan pari, menyiang sotong, menghiris pedal, menghiris ikan masin halus-halus, memotong labu, menyukat garam, gula, asam dan santan ke dalam masakan, membuat inti karipap dan popia, menggulung dan menggoreng popiah serta menyediakan sos pencicah popia..Cuma satu jea, anakanda belum pandai 'kelim' karipap..

Baiklah tanpa membuang masa, anakanda mempersembahkan jenis masakan yang telah dimasak bersama untuk hidangan berbuka..

MASAKAN PERTAMA
:: Sardin Goreng Kentang ::
:: Sayur Lemak Kerang ::
:: Telur Dadar ::
:: Cucur Sayur ::

MASAKAN KEDUA
:: Ayam Masak Merah ::
:: Sayur Lemak Labu ::
:: Sup Sayur ::
:: Sayur Bayam Goreng ::
:: Cucur Bilis ::

MASAKAN KETIGA
:: Asam Pedas Ikan Pari ::
:: Sayur Campur ::
:: Telur Dadar ::
:: Bubur Kacang ::

MASAKAN KEEMPAT
:: Tom Yam Ayam ::
:: Telur Dadar ::
:: Karipap ::
:: Sambal Kicap ::

MASAKAN KELIMA
(Maaf tiada gambar kerana bateri handphone mati dan kepenatan)
:: Sambal Tumis Sotong ::
:: Ayam Masak Kicap ::
:: Telur Dadar ::
:: Bubur Pulut Hitam ::

MASAKAN KEENAM
:: Kari Ayam ::
:: Pedal Masak Kicap ::
:: Sayur Kailan Ikan Masin ::
:: Popia Goreng ::

Maaf dipinta kerana kualiti gambar kurang memuaskan..Jadi mungkin ibunda tak perasan mana satu Cucur Bilis sebab dalam gambar seakan-akan Ayam Goreng, mana satu Sardin Goreng Kentang sebab dalam gambar seakan-akan Paceri Terung dan lain-lain lagi..Walaupun begitu, rasanya tetap enak dan lazat..

Oh yea buat pengetahuan ibunda, rakan-rakan anakanda sudah pandai menggunakan perkataan "Mentong" ketika mahu makan buat kali kedua..Anakanda yang mengkomersilkan bahasa Jawa tersebut dan nampaknya mereka gembira untuk menyebutnya walaupun mereka menyebut "mentong" seperti sebutan Emak instead of "mentong" seperti sebutan Epal..

Baiklah, sampai di sini sahaja surat anakanda buat ibunda..Kirimkan salam sayang dan rindu pada ayahanda dan kekanda..Sesungguhnya anakanda amat berbesar hati dapat berkongsi cerita dan pengalaman dengan ibunda..Cuma satu benda jea anakanda nak bagitahu ibunda..
















PROGRAM DIET ANAKANDA TERJEJAS GARA-GARA MASAKAN DI ATAS





Salam sayang di perantauan,
Anakanda Izzati



Friday, September 4, 2009

tiada rezeki

baik lah untuk pengetahuan pembaca, saya tak menang pun Blackberry untuk peraduan Lagu 1 Malaysia HOTFM..mungkin slogan tak cukup kreatif atau mungkin jangkaan saya tak tepat..saya undi lagu Maya Karin, sedangkan pemenangnya ialah Faizal Tahir..


daaannnn


Blueberry-i yang saya dah lama aim tue pun telah dijual pada orang lain..abang kedai tue kata saya lambat sangat sedangkan dia dah tawarkan harga yang paling murah untuk saya..stock pun dah habis..kalau saya nak, dia boleh tolong orderkan tapi saya kena bayar deposit dulu sebab dia takut bila dia dah order, saya tak jadi beli pulak..nanti dia yang rugi..so saya try riki-riki kat kedai lain..ada memang ada tapi harga dia melebihi budget saya..padahal mc sama jea 1 gb..

memang sedikit hampa sebab abang tue memang dah letak harga paling cunn dah..cuma silap saya terlalu yakin yang saya boleh menang Blackberry dari HOTFM..hmm takpe lah mungkin bukan rezeki saya..

oh yea petang tadi ada nombor yang tidak dikenali call..bila saya angkat, dia kata dia dari RHB Permas Jaya..saya dah gembira sebab saya ingat panggilan untuk praktikal..sebab kebetulan memang saya ada apply untuk buat praktikal di RHB Batu Pahat atau mana-mana cawangan di Johor..rupanya dia nak bercakap dengan ayah saya..huhuhu..hampa lagi sekali..takpe, mungkin bukan rezeki saya jugak..







Ya Allah Ya Tuhanku, permudahkanlah urusanku dan keluargaku..Amin..



Sunday, August 30, 2009

happie and thankie

sangat HAPPY!!!!












































oh, thank you FF ;)



Friday, August 28, 2009

entry bosan

updates terkini..

1. KB Trade Centre sudah di buka berdekatan dengan Pasar Siti Khadijah dan MPKB..makin panjang langkah saya semester ini..bulan ini saja dah dua kali pergi sana, saja jalan-jalan di parkson sambil ambil gambar gedix..




2. ada dua orang lecturer tanya saya asal dari mana..bila saya jawab batu pahat johor, mereka macam tak percaya sebab ingat saya oghe kelate..mereka kata muka saya mcm minah kelatan..ahaks..nak jea saya jawab: macam mana tak macam orang kelantan Dr./Encik, nasi kerabu, akok, beko dan solok dah sebati dengan darah johor saya :')

:: ini lah lecturer CTU yang ingat saya orang kelantan tue :) ::


3. bila bosan tunggu lecturer masuk, ambil gambar kawan-kawan sebagai kenangan belajar di kelas BMB5FC sama-sama..lepas nie masing-masing dah sibuk buat prakikal :')

:: edayyu group member yang prihatin ::


:: rina dan zaiton, housemate dan classmate ::


:: zana si rakan karib yang setia ::


:: miss yuna eh eh silap, miss LaLa yang malu-malu kucing ::


okay lah itu saja..selamat menjalani ibadah puasa :)



Thursday, August 27, 2009

setia

saya setia menunggu jawapan dari pihak dia :')



apakah?



speku speku speku =B



Friday, August 21, 2009

K.A.C = Kerabu Akok Coconut

tahun lepas, first day berpuasa jea dapat berbuka kat rumah dgn abah, mak, ejah dan yie..tapi ramadhan tahun nie kena berpuasa kat kelantan dan berbuka dengan roomate..suasana pasti berbeza..tahun lepas selalu pergi bazar ramadhan kat batu pahat dan segamat, tahun nie pergi dekat kota bharu pulak..for sure juadah berbuka ialah nasi kerabu + kuih akok + coconut shake..kalau kat rumah macam-macam boleh beli dan minta emak masak..kat sini hanya boleh mengharap pada makcik-makcik bazar ramadhan depan pejabat pos dan sebelah stadium..ohhh ibuuu nak balik rumah :')

tahun nie giliran haziq berbuka puasa di rumah bersama mak dan abah serta mizah dan zikri..mesti best korang dapat buka sama-sama kann..mesti ada macam-macam jenis air untuk berbuka..katirah, soya, sunquick, cincau dan teh o panas buatan emak..kuih pun sama..ada donut kesukaan yie, kuih bakar fav abah, epok-epok sardin, kuih lapis, lepat pisang dannnn kuih koci idaman ejah..emm best best best..jangan lupa kak tie dan kak zah yea..

teringat kenangan berpuasa di segamat..hari-hari beli nasi ambeng kat bazar uitm dengan nora..kalau boring, tukar selera, makan roti papa john, mama john and baby john yang dijual di bazar bandar segamat..lepas tue berkumpul ramai-ramai depan TV, tengok drama sutera maya sementara tunggu azan berbuka..masa berbuka paling seronok bila masing-masing saling bertukar cerita dan makanan..yang paling segar di kotak memori bila kita semua makann besar kat luar..noha dan kak jay yang arrange tempat, masa dan menu..balik kelas konvoi ramai-ramai pergi berbuka..rinduuuu seyh..

memang sedih mengenang nasib di perantauan, tapi itu jalan yang dipilih..harus kuat dan tabah :')

anyway, selamat berpuasa kepada semua umat Islam, esp kepada ibu bapa dan adik beradik terchentaa :)





p/s: doakan saya menang pertandingan lagu satu malaysia di hotfm..dapat blackberry tuuu..sapa tak nak kann..dah lah tadi yie wat video call dapat cakap berapa minit jea..tak sempat nak tengok korang makan apa kat kedai mamak..bateri handphone ngada-ngada selalu low..padahal dah charge lapan jammmmm..oh yea sebut pasal mamak, baik-baik kalau makan kat kedai mamak, nanti kaki kena gigit kucing liarrr auwwww ;p

Monday, August 17, 2009

anak didikan

petang tadi semasa belek-belek handphone sebelum tidur, saya dapat 'reminder' atau 'warning', memory handphone sudah penuh, perlu delete beratuss sms untuk terima sms baru..okay fine..

kemudian saya dapat satu mms..bukak-bukak ya allah terharu sungguh dengan keprihatinan bapa dan adik tersayangs :')

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



kalau korang, korang terharu tak bila akhirnya dapat jugak tengok wajah anak didikan jadi pengapit sama macam korang masa kecik-kecik dulu? jadi pengapit bersama sepupu pulak tue..sebijik macam I, cuma sepupu I lelaki *icon malu-malu*

hmm terima kasih bapa dan adik perempuan sebab sudi tolong saya..bapa yang susah-susah ambil gambar mereka di majlis perkahwinan jiran dan adik perempuan mms kan ia pada saya..

akhirnya anak didikan berjaya menjalankan tugas sebagai pengapit dan penyeri majlis..ingat lagi masa saya balik batu pahat bulan lepas, anak didikan masing-masing excited tunjuk baju baru dan skaf pink, tapi lepas tue bergaduh sebab tak nak kipas pengantin lelaki..akhirnya saya buat keputusan, yang tinggi kena kipas pengantin lelaki, yang rendah kena kipas pengantin perempuan ;)

kegembiraan bertambah bila tiba-tiba adik perempuan dan adik lelaki berebut nak bercakap dengan saya di telefon..akhirnya kemenangan berpihak pada adik lelaki;

kak tie, tadi abah kata pak cik seth mintak nombor telefon kak tie..sebab siti sibuk nak telefon kak tie..nak cakap dengan kak tie..

ohhh touching terus tak jadi tidur :')



Saturday, August 15, 2009

oh KB!


ohh penat betul hari ini..sehari suntuk saya berjalan membakar lemak..yep memang itu tujuan saya berjalan SEORANG DIRI keliling KB hari ini..dari Pasar Siti Khadijah (PSK) ke KB Trade (mall baru di KB! ala-ala KB Mall, BP Mall laa..) ke MPKB ke KB Mall semula..pergh pergh habis hangus terbakar lemak aku..hahaha..

alkisahnya dah berapa hari asyik duduk terperap di rumah sewa..menghadap laptop 24 jam, dah penat terus tidur..tapi hari nie rajin sikit..bangun pagi dan iron baju untuk ke kelas selama seminggu, kemudian terus mandi dan bersiap..pergi KB Mall dulu isi perut, ronda-ronda KB Mall kejap dan terus ke PSK pulak untuk cari tudung raya..pusing-pusing 5 round, takde yang berkenan di hati terus ke MBKB pulak..otw ke sana, singgah di Istanbul kejap beli tudung cotton..terperasan pulak yang KB Trade dah bukak..singgah pulak di KB Trade tapi takde apa yang menarik sebab banyak kedai belum bukak..teruskan perjalanan ke MPKB, pusing beberapa kali dan akhirnya berjaya membeli tudung raya idaman hati..lepas dah puas tawar menawar dengan peniaga di MPKB, saya pulang ke rumah..tak sampai berapa minit, keluar semula ke KB Mall untuk teman bestfriend beli handphone baru dan beli tiket raya..alhamdulillah masih ada tiket untuk saya dan bestfriend :)

corat-coret:
1. masa nak ke PSK, saya tunggu teksi di hadapan KB Mall..lepas tue ada mamat prebet (MP) pelawa naik prebet sekali, penuhkan satu kereta..perbualan bermula;

saya: bape riya?

MP: seriya setengoh..

saya: takpo lah, saya naik teksi jah..

MP: mari lah, naik sekali sene..tunggu teksi lambak..

setelah dipaksa, saya naik jugak prebet tue..

saya: kalau seriya setengoh awak kena anta saya betol- betol depan pasar..

MP: bakponyo?

saya: yea lah, dulu saya naik prebet dia caj saya seriya setengoh, tapi anta depan pasar..kalau bayar seriya anta kat bandar jea..

MP: hmm ikut lahh..

saya: anta depan pasar tau!

MP: yo yo..

sampai kat bandar, mamat tue mungkir janji! dia berhentikan saya di depan Zon Ria..

saya: kata nak berhenti depan pasar?

MP: emphh susoh lah..situ jale sehalo, dok bulih masuk..

saya: kalau macam tue saya bayar seriya jea..

MP: dok bulih, seriya setengoh lah dik..ala dekak situ jah..dok peluh pung kalau adik jale..

saya: yea la, tadi kata kat pasar..lgpun saya nak pergi bank nie..saya tak tau macam mana nak jalan ke sana..*sengaja cipta pelbagai alasan*

tiba-tiba ada seorang budak perempuan iaitu penumpang belakang cakap "takpe-takpe, ikut saya"

MP: ha, ikuk dio tue..

dengg! alalala baiknya kamu wahai rakan..akhirnya selepas puas berbalah, saya terpaksa mengalah dan bayar RM1.50..T_T

2. masa nak balik pulak, saya nampak dua orang polis tangkap seorang pencuri yang mencuri sehelai tudung pink dan baju pink..muka dia tak takut langsung, tapi nampak penat dan tangan dia berdarah..mungkin kena kejar dengan tuan punya kedai, dia berlari selamatkan diri sampai terjatuh..apa yang penting salah seorang polis tersebut amaaatttt handsome! indahnya ciptaan Tuhan :')

3. di KB Mall, seorang pemuda pengsan akibat bertumbuk..habis patah gigi dia..bertabur kat lantai..haish macam-macam KB nie kan..


kamus KB-BP:
1. riya = ringgit
2. seriya setengoh = seringgit setengah
3. takpo = takpe
4. jah = jea
5. sene = senang
6. lambak = lambat
7. bakponyo = kenapa
8. yo = yea
9. susoh = susah
10. jale sehalo = jalan sehala
11. dok bulih = tak boleh
12. dekak = dekat
13. pung = pun
14. ikuk = ikut
15. dio = dia



Friday, August 14, 2009

volkswagen


okay serius suka amats dengan background baru nie..saya suka gabungan warna-warna tersebut, memang favourite lah..cuma mesti orang kata; eleh Izzati tue bukan minat kereta pun, tapi kenapa pilih background yang ada gambar kereta?

baiklah, kalau ikutkan hati, memang saya nak edit gambar kereta-kereta tue sebab saya suka design stripes tue jea..malangnya tak boleh edit pulak sebab tak pandai..so guna jea lah =)

oleh itu, saya significant kan ia sebagai lambang keluarga saya sebab dulu volkswagen menjadi kenderaan rasmi keluarga kami..volkswagen kaler biru, no plat PH**** (tak ingat nombor..berapa yea bah?)

ibu bapa dan adik beradik boleh chop nak volkswagen kaler apa..cukup sorang satu..ada kuning, oren, merah, biru, hijau dan purple..saya macam biasa, nak kaler PINK..heee ;)




p/s: sekarang memang tengah 'gian' tukar background blog..baru lah saya tahu, rupanya tak payah nak edit semua benda sampai hilang traffic macam dulu..just tukar background dengan cara add HTML/Javascript kat bawah tue..isyh isyh isyh menyesal tak belajar dulu..



khabar berita


balik dari kelas petang tadi, saya mendapat khabar berita..

uitm bakal ditutup selama sebulan gara-gara wabak influenza A (H1N1) yang semakin serius..

tetapi masih belum konfem..pihak HEA akan bermesyuarat pagi esok dan akan umumkannya secara rasmi..

jika cuti sebulan, bermakna lambat lagi saya nak bekerja..owh tak sanggup! (-_-")

Tuesday, August 11, 2009

wajah baru


okay, ini lah dia hasil make over blog saya..actually, saya saja ngada-ngada nak try template baru..sekali terkelik butang apa entah, abes hilang semua gadjets kat tepi tue..yang paling sedih, traffic kembali kepada 0..penat jea kumpul 4499 pembaca sejak setahun lalu..tsk

btw, apa pendapat anda tentang wajah baru blog saya nie? adakah nmpk serabut dengan pelbagai warna? atau nmpk lebih ceria dan bertenaga? :)


Monday, August 10, 2009

pengulas sukan


hari nie entry saya masih ada kaitan dengan Dr. Nik Maheran lagi..sila jangan jemu :)

alkisahnya, satu malam tue saya dan kawan-kawan menonton berita sukan di TV3..lepas tue saya perasan, nama pengulas sukan tue Nik Maihan Muhammad..then saya saja-saja cakap; eh adik Dr. Nik, adik Dr. Nik (sebab muka dia ada iras Dr. Nik, size badan kecik macam Dr. Nik dan nama pun dah nak sama)..pastu kawan-kawan balas; bukan kot sebab nama bapak dia takde Nik pun..hehe dah salah orang daaa, sedap-sedap jea cakap tue adik Dr. Nik..

hari nie, lepas class saya teman zana jumpa Dr. Nik, untuk uruskan hal seminar tax planning tue..then dah nak balik saya tanya beliau;

saya: Dr. ada adik nama Nik Maihan Muhammad?

Dr. Nik: kenapa?

saya: takde, hari tue saya nampak ada seorang pengulas sukan kat TV3 tue, nama dia Nik Maihan Muhammad..

Dr. Nik: owh, tue bukan adik saya, she's my cousin..sepupu saya..dia mmg kerja kat sana..

saya: owh padan lah muka lebih kurang jea :)


see..terror tak saya? boleh teka dengan betol..hehehe..

btw, nie antara artikel tentang cousin Dr. Nik yang sempat saya search..


Utusan Malaysia (23/02/2009)



Sunday, August 9, 2009

berdehem-dehem


pagi nie, seawal jam 6.59 pagi, saya mendapat kiriman sms daripada Dr. Nik Maheran yang berbunyi; Izati, nampaknya tak dptla kita nak ganti kelas hari ni...saya ada meeting pukul 9-12pm. Sorry....

kemudian saya start forward msg tentang pembatalan class pada rakan-rakan lain..saya hantar kepada 12 orang rakan dan berharap mereka boleh sebarkan pada rakan-rakan lain..

apa yang tak bestnya bila saya tidak menerima walau satu balasan sms dan ada sms yang tidak 'delivered'..so saya try miscall mereka dengan harapan msg akan 'delivered'..malangnya msg tetap tak 'delivered'..

sampai kelas, saya bertanya samada mereka ada menerima sms daripada saya dan mereka mengatakan "ya"..saya check semula handphone dan dapati msg masih belum 'delivered'..takkan maxis ada problem kot..hmmm..

habis kelas pada pukul 2.00 petang, handphone saya tiba-tiba mati selepas saya call roomate..bila on semula handphone, ya ampunnnn banyaknya sms masuk..

rupanya handphone saya yang problem, bukan maxis..huhuhu..jadi, perlu ke handphone baru? lu pikir laa sendiri..heee ;p

Friday, August 7, 2009

hiburan minggu ini


1. dah dapat duit hasil jualan buku teks dan set soalan past year pada junior..alhamdulillah..what you give, you get back..

2. ketua program amats optimis apabila membenarkan para pelajar membuat praktikal di luar kawasan kelantan..tiada had limit dan tiada istilah first come first serve..korang nak praktikal kat belakang umah korang pun takpe..sukati laa..macam nie baru best kan?!

3. petang semalam ibunda terchenta anta sms yang berbunyi; Salam. Baca yaasin 1 niat panjang umur dalam kebajikan. Yang ke2 dimurahkan rezeki yang halal. Yang ke3 tetapkan iman sampai akhir hayat. Esok pose. Selamat menghayati nisfu syaaban.

malam tue, lepas habis baca yasin dan solat isyak, saya masak air sebab nak makan biskut cicah milo..kemudian cakap dengan roomate; kita lapar laa..nak makan nasi sebab esok nak puasa tapi takde orang nak keluar plak..*salah satu faktor tak suka balik kelantan apabila makanan terpaksa dicatu..huhuhu..* so kita nak mintak maggi awak boleh tak? roomate yang baik hati terus izinkan..saya bangun nak mencapai mangkuk, tiba-tiba;

tok tok tok..

jiran 1: izzati, izzati..awak nak nasi tak? saya ada beli nasi dua, tapi tak habis pulak..pergi lah makan kat depan, lauk ada banyak lagi tue..

saya: yea ke..kalau macam tue kita bayar pada awak lah sebab kita memang tengah cari nasi nie..

jiran 2: ehh takpe sebab kitaorang beli kongsi-kongsi..

saya: alaa, kita segan lah..

jiran 3: tak payah segan-segan..jom saya bawak awak..

sampai kat depan, masyaallah banyaknya lauk..ada ikan siakap tiga rasa, daging masak merah, tomyam campur, telur bungkus, sayur cendawan dan sambal belacan..jiran-jiran hanya makan 1.5/3 sahaja..kemudian jiran 2 hulurkan nasi dalam polestrin..ya ampunn padan lah jiran 1 tak larat makan dua bungkus nasi, rupanya nasi dia setimbun..dipendekkan cerita, saya luakkan separuh nasi dan hanya makan separuh sahaja..alhamdulillah kenyang..mungkin berkat baca yasin tadi, saya dimurahkan rezeki..thank you mak..

jangan salah faham bukan niat untuk berlagak, tapi saya nak kongsikan yang mana jika kita ikhlas berdoa dan berniat baik, insyaallah ALLAH perkenankan doa kita..

4. housemate saya ditahan di ward Tanah Merah, Kelantan kerana disyaki menghidap H1N1..topeng sudah dibeli..harap-harap semua okay..

5. menonton rancangan gadis melayu musim kedua gara-gara ingin melihat peserta itu..amats kelakar bila menonton sesi ujibakat..hahaha..macam-macam gaya ada..oh yea seorang drpd mereka adalah junior saya semasa diploma dulu..dia pun lawak gak.."jadi playergirl dalam zon yang selamat"..heee..apa pun, yang terpilih sebagai finalis memang cantik-cantik..tahniah!

Tuesday, August 4, 2009

cerita tentang saya dan birthday girl


Selamat Hari Lahir yang ke-16 untuk adik perempuan kesayangan saya, Nur Hamizah Azman..tahun nie tak dapat call dan wish dia sebab dia kat asrama..tapi saya sempat ucapkan "Happy Birthday" in advanced masa abah dan mak datang melawat dia di Moncheh ahad lepas..

sedikit preview tentang ejah..dia budak yang baik, cerdik, suka membaca, tgk TV dan sgt sgt sgt sukakan muzik..tak bley hidup tanpa muzik..cepat jea dia hafal melodi dan lirik lagu..ejah suka makanan pedas macam saya..yang paling dia suka mesti lah sambal tumis mak..dan ejah merupakan PENCINTA buah-buahan..kalau kat rumah tue, dia sorang jea dah cukup untuk habiskan buah-buahan..sebab tue kulit dia amat licin dan gebu bak telur rebus (ejah kata cikgu ain yang puji dia cam tue..hehehe)

hmm sebenarnya saya sedih bila mengenangkan hubungan saya dengan ejah..bukan apa, dulu masa saya di sekolah menengah dan ejah di sekolah rendah, saya tak pernah atau jarang berbaik dengan ejah..selalu sangat bergaduh..pantang ada benda tak kena, mesti saya akan marah dia, dan kami mula bergaduh..sampai satu masa, agaknya abah dan mak tak tahan melihat sikap saya, abah tegur saya..abah slowtalk dengan saya..abah tanya kenapa perangai saya macam tue..kenapa saya tak nak mengalah walhal saya lagi tua dari ejah..kenapa saya asek nak bergaduh jea..masa tue saya cakap dengan abah, ejah yang suka cari pasal dan mengada-ngada, manja sangat..abah suruh saya mengalah sebab saya dah besar..tapi masa tue saya bertindak mengikut emosi, saya cakap abah lebih sayangkan ejah daripada saya..:'(

saya ingat lagi, dulu bila saya balik sekolah, ejah dan yie mesti tengah tunggu van nak ke sekolah agama..dan selalunya saya belikan gula-gula belo untuk yie dan ejah..satu hari tue, saya bergaduh dengan ejah, so saya tak bagi gula-gula belo pada dia, saya bagi pada yie sorang jea..dan yie dengan baik hatinya pergi bagi separuh gula-gula belo tue pada ejah..apa lagi, saya mengamuk dan mintak ganti duit dari ejah..saya suruh dia bayar seposen sebab harga gula-gula tue seposen..ejah bagi saya lima posen sekeping, saya tak terima, saya nak seposen jugak..ejah plak tak nak bagi seposen yang dia ada tue dengan alasan dia nak beli aiskrim kat sekolah agama, dia malas bagi duit besar, nanti orang kantin kena bagi baki pada dia dan nanti akan tersentuh tapak tangan dia, maka air sembahyang dia akan batal..dia malas nak ambik air sembahyang lagi sekali..saya tak terima alasan tue dan berkeras nak duit seposen gak..akhirnya kami berbalas-balas pukulan dan cubitan sambil disaksikan oleh emak dan yie..

ya allah betapa saya tidak menghargai kemanisan hubungan adik beradik ketika itu..betapa jahilnya saya tentang hubungan kekeluargaan masa itu..betapa ruginya saya tidak ada perasaan sayang pada adik sendiri ketika itu..

habis tingkatan lima, saya bekerja di shah alam dan kemudian sambung belajar di kelantan..bila duduk di kelantan, baru lah saya sedar betapa sayangnya saya pada ibubapa dan adik beradik saya..baru lah saya hargai mereka dalam hidup saya..secara automatik, hubungan saya dengan ejah kian rapat..mungkin sebab masa tue saya dan ejah dah matang sket kot..dah boleh berfikir mana yang baik, mana yang buruk..

makin lama kami makin rapat dan jarang bergaduh, kalau gaduh pun tak seteruk masa kecik dulu..sekejap jea dah baik..walaupun minat kami berlainan, tapi perangai kami sama..kami suka bayangkan sesuatu..apa akan jadi kalau benda tue berlaku..senang kata, kami gemar berimaginasi benda-benda yang kelakar dan tidak mungkin berlaku..hehe..

ejah merupakan jurukamera yang paling setia merakam video clips saya..dia lah yang merakam saya menari, menyanyi, melawak dan berucap seperti rafidah aziz..hahaha..pendek kata, dia lah orang pertama yang dapat menonton pelbagai aksi dan lakonan saya..dan ejah juga yang selalu mengambil gambar saya dengan pelbagai situasi..konon-konon bergambar untuk majalah mastika ruangan pengalaman hidup atau bergambar untuk akhbar bipop ruangan apa ceritanya (ala yang luahan artis tue..hehe)

masa saya di kelantan, ejah yang selalu update, paper dan majalah mana yang ada cerita pasal fafau dan nony..kadang-kadang ejah mms keratan akhbar yang ada cerita pasal diaorang..sekarang dah terbalik, saya yang selalu update info pada ejah sebab ejah dah masuk asrama..dan sebut pasal asrama, kalau nak tahu walaupun masa kecik kami selalu bergaduh, tapi setiap kali melawat ejah kat asrama, saya yang paling emosi..saya gagal mengawal emosi sebab selalu menitiskan air mata masa salam-salam waktu nak balik tue..mula-mula memang senyum, tapi bila dah pesan; ejah belajar rajin-rajin tau, doakan kak tie, kak tie nak balik kelantan, etc, masa tue suara akan bertukar menjadi sebak..ejah pun sama gak..nnt dia bukak spek dia nak lap air mata..then hari tue dia pesan; belajar kereta betul-betul nnt boleh bawak adik gie summit :')

okay lah ejah dah banyak sangat nie..doa kak tie agar ejah panjang umur murah rezeki, berjaya dalam pelajaran dan sentiasa tabah & bahagia kat moncheh..thanks sebab jadi adik yang best dan supportive..kak tie sayanggg sangat sangat kat ejah..love and miss loads! :')

jomm layannnz gambar :)

:: birthday gurl yang maintain slim dan chumil ::


:: ejah dan kak zah..dua-dua minat benda yang sama eg; tgk citer-citer urbann..i kampung type..haha ::


:: wedding umah pejul..dialog fav kami "isteri kita dah keje kat sini"..hahaha ::


:: partner sejati..yie kekal sikap ingin bersaing walaupun dari segi ketinggian..kan kak zah? hehe ::


:: 'kegilaan' ejah, comics ::


:: kegilaan kami..makcik-makcik dan sorang mamat baru lepas sunat ;p ::


:: selamat berjuang Hamizah..semoga terus berjaya :') ::


:: kat bilik asrama ejah..time to leave..tsk T_T ::


:: loveee muahs! ::


Wednesday, July 29, 2009

birthday boy


:: siapakah lelaki misteri di sebalik sapu tangan ini? mari kita terjahh..layannnn ::

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Selamat Hari Lahir yang ke-19 untuk adik lelaki tersayang (perghh jangan ada yang jeles panggil sayang sayang nie..ai kan kelakar..tettt!!! =p), MUHAMMAD HAZIQ BIN AZMAN yang kini berada di uniten, bangi..

sedikit gambaran tentang birthday boy, beliau seorang adik yang sempoi dan simple..sentiasa cool dalam apa jua keadaan dan jarang mengamuk atau memberontak..sgt kelakar dan hormat orang tua..sukakan muzik dan makanan..beliau juga terror mencuri hati wanita, sebab tue sentiasa double, jarang nak single..hehe..okay dah-dah cukup kata-kata pujian, sekarang tiba masa untuk 'membasuh'..

ucapan cliche; semoga berjaya dalam hidup dan mencapai apa yang dihajati..

ucapan kurang cliche dan agak berbisa; semoga kamu menanam azam dan cita yang baru untuk lebih berjaya..buktikan pada khalayak yang kamu bukan loser seperti yang disangka..jangan terpengaruh dengan benda-benda yang kurang elok seperti dota dan rota (cehhh koverline baekkk punyaa..hahaha..), jangan boros sebab 'ekonomi krisis', jaga diri hiasi peribadi, ingat pesan nenek, abah, mak, kak zah & makcik..diaorang sayang awak, sebab tue diaorang ambil berat pasal awak..awak kena hargai tu..sebab bila orang dah tak peduli tentang awak, bermakna orang tue dah tak sayang awak dan tak kisah apa yang baik & buruk untuk awak..tue lagi tak best kan? so hargai dan sayangi orang di sekeliling kamu :')

kita sebagai kakak, sentiasa doakan awak berjaya dann bla bla bla (ala yang macam dalam msg tue, malas nak taip balik..hehehe..) okay?

emm walaupun kita berdua tak rapat sebagaimana ejah dan yie (sebab masa tue awak lebih rapat dengan ejah..siapp panggil ejah sayanggg lagi..opps haha..), tapi kita still ada kenangan bersama..ingat lagi dulu masa pergi ngaji kat umah Cikgu Majid, kita selalu cubit awak kan? kesiann awak..hehehe..tapi kita masih sudi boncengkan awak naik basikal merah kak zah..yang paling best lepas habis mengaji, kita pergi kg dalam singgah umah nek som..pastu nek som akan hidangkan biskut tawar dan teh o panas..masa tue memang takde perasaan malu atau segan langsung..umah nek som jadi tempat ngeteh kita..free jea tak payah bayar macam kedai nyonya abah..hahahaha..=D

masa awak kecik awak selalu hilangkan kaler kita and kak zah..pastu awak cakap "abish abish" sambil tangan bukak tutup banyak kali (so guys sekarang dah tahu dari mana atuk dpt inspirasi perkataan 'abish' tue..ke mana tumpahnya lecak kalau tak ke tayar kereta atuk, kan? LOL) masa tue kita and kak zah gerammm sgt dgn awak..pastu nnt kami dua orang membebel ckp cmni "ala mentang-mentang dia sorang anak lelaki, perasan jadi bos!" hahahaha..sorry ziq, we didnt mean it..;)

pastu awak selalu menangis bila kartun kegemaran awak abish..awak cakap kami yang abishkan..maybe masa tue awak ingat kartun tue ialah sejenis makanan yang boleh dimakan sehingga habis..pergghh kecik-kecik dah ada insticnt salah seorang kakak awak bakal jadi perokok pemakan tegar atau pencinta makanan yang suka habiskan kartun kegemaran awak..hehehe..oh yea kat sekolah plak awak jarang jumpa kita untuk mintak duit..maybe sebab awak faham yang kakak awak nie pun tak cukup duit untuk melantak kat sekolah..hahaha..

then kalau kita marah or benci awak, kita akan gunting gambar-gambar awak dengan kita, konon-kononnya tak nak awak ganggu hidup kita laa..cett drama queen betol! so gambar kita banyak yang berlubang-lubang..hahaha..nasib baik sekarang dah canggih, so mana yang tak berkenan terus delete..hehe..:p

emm sedih plak ingat kenangan dulu-dulu..huhu..tapi ia tetap segar di kotak memori kita..cewwahhh..ayat nak best..

okay laa ziq, kita harap awak berjaya memperoleh apa yang awak inginkan dengan syarat, you really work hard on it..bak kata abah, bukan susah nak susah dan bukan senang nak senang..renung-renungkan dan jangan sampai termenung..;p


:: aziq memang suka mencuba makanan baru..kami maintain sengal..hehe ::


:: kita suka amats gambar nie..nampak ada chemistry physics & biology ::













tulus ikhlas dari;
pemilik video ayat-ayat cinta di handphone kamu ;)

Wednesday, July 22, 2009

super duper HAPPY!!!


okay ramai yang tanya bagaimana hasil presentation saya gara-gara menggelabah tak tentu pasal..being me, saya memang seorang yang sangat teliti dan cerewet dan menggelabah dalam bab-bab presentation nie..walaupun secara luaran saya kelihatan kargo (sila refer ibunda tercinta untuk dapat gambaran yang lebih jelas tentang maksud perkataan itu), tapi bila kena berdiri kat depan dan bercakap, saya jadi kecut kedembot plak (sila refer lagi pada mak di batu pahat)..tetapi bila saya dah mula bercakap dan merasai keseronokan bercakap di hadapan, saya rasa sayang pula nak tamatkan presentation tersebut..betol laa kata org, tak kenal maka tak cinta, tak cuba maka tak rasa..hahaha..

okay pasal presentation semalam, saya memang menggelabah sangat-sangat sampai tak lena tidur, semangat mandi pukul 5.30 pagi, pergi kelas takmau jalan kaki sebaliknya sanggup bayar seringgit untuk naik teksi dan datang kelas seawal 7.15 pagi! sampai kat kampus tengok keadaan masih lengang lagi sehingga pak guard tegur, "awal sampai pagi nie?" pertanyaan hanya dijawab dengan senyuman..then sampai kelas letak bag terus ke bilik air sebab nak betolkan tudung gara-gara tudung dah senget kena angin masa naik teksi..(-_-")

lecturer yang muka beliau ala-ala Anwar Ibrahim datang tepat pukul 8 pagi..kemudian terus susun kerusi dan duduk di hadapan kelas bersama discussant masing-masing sambil meng'revise' balik nota..saya presenter yang kedua dan discussant saya ialah zana..okay style lecturer nie, setiap presenter perlu ada seorang discussant..dan discussant tersebut perlu tahu keseluruhan isi yang perlu dibentangkan..discussant perlu menyelit bersama hujah sendiri ketika presenter sedang present..kiranya discussant bagi additional info laa..then discussant perlu menolong presenter jika presenter tidak dapat menjawab soalan ketika sesi Q&A..cool kan? :)

kemudian tiba laa masa yang ditunggu-tunggu..lepas rosmawati tamat present, lecturer suruh presenter kedua pula present..saya bangun dengan yakinnya walaupun dalam hati dup dap dup dap..ya ampunn mmg nervous giler..untuk 3 slide yang pertama, saya lebih kepada membaca point di slide tersebut..selepas mendapat 'rentak', saya mula menggunakan ayat sendiri which is saya rasa saya suke dgn keadaan tersebut di mana saya perlu menggunakan kepakaran saya untuk membina ayat dan menggunakan perkataan english yang sesuai..akhirnya, habis 12 slide dan sesi Q&A bermula..out of six, hanya lima soalan yang berjaya dijawab dengan hujah yang bernas, lagi satu lecturer kata tidak relevan..hahaha..

then sesi penilaian dan komentar..serious rasa macam peserta rancangan realiti bila lecturer nilai dan komen satu per satu..alhamdulillah saya terima komen yang positif; slide menarik, penggunaan perkataan bahasa inggeris yang tepat, boleh berkomunikasi dalam bahasa inggeris dengan baik dannnnn yang paling menggembirakan bila lecturer umumkan markah..

"untuk presenter pertama, saya bagi 80 markah sebab awak nombor 1 (means dia turn pertama) dan presenter kedua, saya bagi...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

90 markahh", diiringi dengan tepukan dari rakan-rakan..sumpah terharu :')

masa dia nak umumkan tue saya budget dapat markah rendah sedikit dari presenter pertama sebab tak dapat jawab semua soalan, sedangkan presenter pertama dapat jawab kesemuanya..so, saya pun tunduk jea laa ala-ala gadis yang redha dan akur dengan jodoh pilihan ibubapanya..hehehe..

then lecturer tanya, "happy?" "yes, thank you Dr." "okay good"

sumpah gembira sangat masa tue sebab rasa segala penat lelah 'dibayar dan dihargai' bak kata amy search dlm iklan celcom, berbaloi-baloi..:)

keluar kelas rakan-rakan ucap tahniah dan tanya apa rahsia..hehehe..takde rahsia sebenarnya, cuma saya banyak membuat rujukan dari internet, memberi contoh yang relevan dengan tajuk, memahami isi yang ingin disampaikan, guna ayat sendiri yang simple, bukan ayat buku teks atau internet yang bombastik itu, praktis berpuluh kali di rumah sewa dan JANGAN MEMBAWA SEBARANG KERTAS KE HADAPAN kerana anda dianggap tidak bersedia dan tidak membuat 'homework'..

kegembiraan berterusan bila masuk ke kelas Dr. Nik Maheran..beliau menyuruh siapa-siapa membaca sebuah artikel..any volunteer yang boleh berbahasa inggeris dengan baik, membaca dengan penuh emosi dan bercita-cita ingin menjadi seorang pengacara..

tiba-tiba ada beberapa orang yang berkata; fafau fafau, media prima, sapa yang nak kerja media prima tue, ohh siapa yang dapat 90 markah tadi sehingga laa muncul nama 'izzati'

dan Dr. Nik pun bertanya "okay izzati?"

"ohh sure.."

"okay you can read now.."

lepas habis baca kami perlu buat latihan pulak..Dr. Nik bagi masa 15 minit then siapa siap dulu dia kena present kat depan..nak dijadikan cerita, kumpulan saya siap dulu dan Dr. Nik panggil saya ke hadapan untuk 'ganti' beliau jadi lecturer..owh seronokkk sangat masa tue sebab berpeluang menggantikan tempat beliau dan mengajar rakan-rakan lain :)

well, hari semalam memang hari saya..seronok dan teruja rasanya..cuma kadang-kadang ada jugak rasa tak selesa..takut kawan-kawan kata saya tamak dan over exposed pulakk..cewwahh nak jugekk dilabel tamak dan over exposed macam fafau..hahaha..tapi tue laa, meminjam kata-kata David Beckham,
It doesn’t affect me. You can’t be liked by everyone. (thanks En. Faiz for the quote..baca blog kamu dan jumpa plak quote tue..it sounds great ;p)

oh yea, semalam birthday someone..so, saya nak ucapkan SELAMAT HARI LAHIR pada sepupu kesayangan saya yang comel ketika berusia 9 bulan, si ninj@_meLayu..awak memang best..kita kagum dengan cara pembawakan diri awak yang sentiasa humble dan mempunyai PR yang bagus..pandai jaga hati dan pandai ambil hati..tak lupa juga pandai makan pedal pasar malam seksyen 6..hahahaha..JK ;B

SELAMAT HARI LAHIR juga pada nenda tercinta, Hajah Zainon bte Shufa'at..esok birthday nenek..semoga nenek dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki..maaf tak dapat balik untuk kenduri minggu nie..terima kasih sebab nenek bersusah payah carikan nombor hp Cik Nik untuk zaty..zaty sangat-sangat menghargainya..nnt kalau zaty dah dapat lesen, zaty bawak nenek jalan-jalan gie BP Mall naik kereta atuk k..hehehe..

to july's babies; atuk, aunt azmah, haziq, nony dan shawal, HAPPY BIRTHDAY DARLINGS..sayanggg kamu semua! :-*

Sunday, July 19, 2009

doa kami :')


okay excited giler update blog sebab baru pas borak dgn ejah..cerita tentang baju raya, hiburan, pelajaran dan kehidupan..

and then di akhir perbualan ejah sempat pesan, hari selasa nie adik ada presentation..doakan adik ek sbb kalau adik punya presentation bagus, adik dapat pergi balik pulau, kat pulau pinang..

then dengar yie plak pesan, doakan yie jugak..hari rabu nie yie periksa..

baik lah adik-adik, kak tie sentiasa doakan kejayaan adik-adik..semoga kalian berjaya buat yang terbaik..:')

ironinya, hari selasa nie kak tie ada individual presentation jugak..subjek strategic management, pukul 8 pagi..doakan kak tie yea..

oh yea, para pembaca sekalian, doakan kami jugakk..insyaallah kejayaan milik bersama :')


:: rindu ::

Friday, July 17, 2009

praktikal


okay, macam mana nak cerita eh..borang praktikal dah keluar dan saya pun dah isi..cuma yang menjadi masalah, tarikh praktikal tersebut..

kami diberi dua pilihan, samada ingin memulakan praktikal pada 15 November 2009 dan habis pada 2 April 2010 kemudian cuti seminggu untuk mempersiapkan diri untuk jalani viva, ATAU

mula praktikal pada 23 November 2009 dan habis pada 9 April 2010 kemudian tanpa cuti terus jalani viva..

yang paling menarik ialah tarikh akhir keseluruhan peperiksaan uitm jatuh pada 15 November jugakk..huhuhu..

macam mana eh..sbb kalau paper saya berakhir pada 15 Nov, bermakna saya tak sempat nak cari rumah sewa lain (if kena praktikal kat luar KB tapi still dalam kelantan) dan saya tak sempat nak ke tempat praktikal tersebut (if dapat praktikal kat luar kelantan seperti yang diidamkan)..manakala kalau saya pilih tarikh 23 Nov, saya tidak diberi sebarang masa untuk get ready for viva..*sigh* sgt tensi okeh (-_-")

lepas tue kalau bernasib kurang baik, dapat advisor yang 3 orang tue, mereka tak benarkan saya jalani praktikal kat luar kelantan sebab setiap minggu wajib jumpa advisor..emm saya dah tanya
pada lecturer kesayangan saya tentang perkara nie..jawapan beliau: actually it depends on your advisor..for me, you dont have to see me every week since we have the technology, ada email, YM sume tue..i galakkan you buat kat luar..

see? beliau sangat open minded kan? sgt optimistik..sebab itu saya sayanggg sangat kat beliau..saya berharap sangat dapat pilih beliau sebab saya bercadang nak buat praktikal kat MPB dan setahu saya, beliau sukaaa sgt turun KL sebab nanti beliau boleh singgah pavilion, seterusnya beli handbag dan kasut baru..hahahaha..FAKTA tauuu..tak tipuuu..

so besar laa harapan saya sekiranya dapat pilih beliau sebagai advisor saya..doakan saya agar impian jadi kenyataan :')

pengajarannya, jangan laa menyesal dan merungut dgn apa yang Allah dah bagi dulu..kelak awak sendiri yang menyesal tak sudah-sudah..






kena dok kelantan 10 bulan seyh kalau tak dapat chance buat kat luar..padan muka hakuuuu ;(

Tuesday, June 23, 2009

lelaki-lelaki ini


omaigosh..rasa bersalah pulak tak buat special post utk mereka..

hmm, malas + penat = busy

haha alasan lapuk..okay laa, straight to the point:

1. SELAMAT HARI BAPA, ABAH TERSAYANG, AZMAN BIN MOHD ARIF..terima kasih untuk segalanya..zaty hargai segala pengorbanan yang abah lakukan untuk membesar dan menyekolahkan zaty..zaty mintak maaf sebab zaty suka melawan cakap abah dan selalu susahkan abah..terima kasih kerana menjadi ketua keluarga yang bertanggungjawab cum pak lawak..;p

:: hadiah untuk membayar makan minum kat kedai Salina segala pengorbanan abah ::


2. SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-13, ADIK KESAYANGAN SEMUA, MUHAMMAD ZIKRI BIN AZMAN..sorry lambat sangat wish (dalam blog jea)..lahiriahnya (mentang2 hari lahir, so guna perkataan lahiriah..haha) kak tie, dah wish yie tepat pukul 00:00 am pada 1 june 2009..bersama kejutan kak zah pulang ke rumah untuk surprisekan yie..haha padan muka, yie sorang jea yg tak tahu..kak tie dan ejah dah tahu dulu..hahaha..esoknya terus beli KFC (buat jari 3 sbb nak ayam 3 ketul ;p)..hari lahir yie selalu disambut meriah (mungkin sebab sama dgn hari lahir TV3, Inspirasiku =p)..oleh itu, bersyukur laa walaupun yie tak pernah naik kuda masa kecik macam kak zah, kak tie dan abang dulu..lagipun hadiah kak tie dah bagi, tapi janji kena guna sampai 5 tahun..hehehe..

okay laa yie, belajar rajin-rajin, jangan tinggal solat (esp bila tidur rumah nenek masa ibubapa balik pahang, nenek kejut solat subuh, then konon-konon balik rumah sebab nak solat kat rumah sendiri supaya rumah disinari nur walhal 'tertidur' semula, tak sedar katanyaaaa..LOL), jangan melawan cakap ibubapa, maintain mancung dan comel, dan SILA MENGAKU yie sebenarnya minat Hadziq Tom Tom Bak dan ketawa mengekek masa Fafau buat aksi 'lemah lembut' dalam melodi minggu lepas..okay? so that kak tie tak payah resend email pada Fafau..hahaha..:D

:: yie berkeras tak nak mengaku Hadziq comel ;p ::


baiklah, kepada dua lelaki di atas, zaty sayang kamu berdua..:')

Sunday, May 31, 2009

gambar2 comel ;p


emm hari nie saya nak share beberapa keping gambar yang boleh menggamit memori dulu2..haha..actually jumpa gambar2 nie dlm album nenek..masa tue big mama blk kg dgn kwn2 dia, so nenek pun bwk kuar album2 lama..saya pun sibuk2 laa belek album gak..terjumpa gambar2 kat bawah nie..mari kita lihat siapa yg kenaa..hahaha..intro annoying! ;)



:: masa kak zah kecik..mak saya sungguh muda n jelita okayy..mcm fransisca peter gitu ;p ::


:: kelahiran awal ahli2 KKJ senior ::


:: okay yg nie terang sket..owhh aidil comellll giler masa nie..err dah besar pun comel jugekkk ;p ::


:: mak usu bertunang..ejah kecikkk lagi, yie dlm perut..hello yie, welcome to the world! =) ::


:: kalo tak silap, masa nie kat bukit cerakah..tempat yg ada empat musim tue..rasanya masa nie musim sejuk..tue yg ai pose ala2 menggeletar kesejukan..haha.. ::


:: bsama nenek yg masih bergetah..eh eh silap, masih berisi..hehehe..ampunn! ::


:: pose paling gempakss abad ini..i love these two cutey boys..:') ::


:: ya allah comelnya mereka berdua! ejah persis siti fatimah..hehehe.. ::


:: masa nie kat mersing, abah gie umrah..so nak mengelakkan kami sedih sbb kangen sama abah, dorang bwk kami jalan2 makan angin..thanks y'all! ::


:: L to R - power rangers kuning, power rangers biru, power rangers pink, power rangers merah & power rangers hijau..chop! yg pakai cap tue tak termasuk tau, dia boss kami..haha! ::


:: ahli2 KKJ yg gigih mengumpul duit utk gie wet world setiap kali cuti sekolah..LOL ::


:: phewwit phewwit..kami masih tak segan berswimming suit..haha! ::


:: hello anis..cute sungguh kamu masa nie ::


:: gambar raya 1996 ::


:: wahhh pak usu masih selim river melim..;P ::


:: hari anugerah bintang popular harakah KKJ..kak zah dpt 9A utk PMR..congrates ya! ::


:: aidil dpt 5A utk UPSR..tahniah okay ::


:: zaty dpt sama cm aidil, cuma ada tambahan sket..cucu paling kurang kurus..hahahah! =D ::


:: lepas dpt hadiah, ada majlis makan2 sket..sbb tue tepuk tangan..happy dpt makan..zaty jgn makan banyak2, nnt makin kurang kurus..eh sapa si gebu sebelah aidil? cek-it-out! oh yea, imran baru berusia 12 hari..;) ::


:: okayyy itu dia si gebu partner makan saya masa kecikk2 dulu..skang dah tak jadi partner sbb kurang gebu..sedih ai you biarkan ai gebu sensorang :( LOL ::


amacam? best tak? menggamit memori cinta luka silam tak? hahaha..saya sukaa belek2 album lama..mesti jumpa gambar2 yang best..hehehe..eh tapi pasan tak..apsal dlm kebanyakan gambar, ai mesti berdiri sebelah aidil? ehemmm kecik2 dah berskandal..larrikkkkk!!!! =p




p/s: oh yea, if ada yg tak suke gambar2 anda dipublish, gtau yea..saya akan delete..no probs~ (^_^)