Wednesday, December 31, 2008

holiday di pahang


emm ada orang cakap my blog dah penuh sarang labah2..haha..okay2..hari nie i post something k..emm nak citer psl holiday kat pahang last 2 weeks..

hari sabtu 21dec08, kami (abah, mak, me, ejah n yie) blk jerantut, kampung tok mat..gerak pg around 8am..ingat nak saing dgn big mama n jiha (diaorg nak blk shah alam), tp tak jd sbb diaorg nak gerak lmbt sket..

sampai parit maimon, bhnti utk bfast..actually kami dah bfast kat umah..mak masak nasi grg kampung..tp mak masak tak byk, sbb just nak wat alas perut jea..so gie laa bfast kat satu gerai tue..mula2 kami order roti canai 4 keping, pastu abah suoh tmbh lg sekeping..mak order nasi lemak..bila roti canai sampai, yie terus excited nak mkn..pas dia jamah jea, tiba2 yie ckp "rotinya rasa pelik laa.." then abah tgk dia, yie wat muka cuak then dia ckp "ehh tak laa..yie dah kenyang laa.." hahaha..pandai betul nak coverina kannn..pastu abah n ejah pun jamah gak..tiba2, sume wat muka pelik..ROTI CANAI RASA MASAM YANG AMAT!!! huhuhu..aku pun ala2 tak nak pcaya..aku try laa jamah sket roti ejah..bila masuk mulut jea, ya ampun!!!! rasa yang tak bley nak diluahkn dgn kata2..masam n pahit..huhuhu..then mak cpt2 gie kat tmpt tebar roti tue, cakap dgn dia, rotinya rasa pelik..nak cancel lg 2 keping sbb dia baru anta 3 keping jea..so dia kata okay laa..dia nak ganti dgn roti lain yang diambil dr adunan dlm besen lain..kami ckp tak nak laa..sbb tekak rasa tak sedap..nasib baik mak order nasi lemak..so, merasa laa sorang skett..then tauke dia dtg, ckp sorry sbb roti tue diambil dr adunan besen orang lain..maybe orang tue guna tepung lain..emm it's okay makcik, kami faham..=)

then sambung jln sampai negeri sembilan, lunch kat situ..lg sekali kekeliruan blaku..aku order rojak, skali dia anta mee rojak..aiseyy..aku tak bape minat mee rojak, tp makann jea..hehe..then tnya org tue, dia kata kalo ckp rojak, mmg dia akan anta mee rojak..kalo nak rojak jea, ckp nak .........(ada istilah tue tp aku btol2 tak ingat apa..apa ek bah? zaty lupa laa..huhu..) tp nasi ayam dia sedap..

then kami sampai jerantut kul 3.13pm..check in kat hotel sakura..pastu abah ajak 'ngeteh'..aku n ejah malas nak ikut sbb ngantuk, nak tido jea..yieyoe plak cm bese takkan lepaskn peluang utk mkn..hahaha..pastu masa tgh tido, abah call tnya nak kem apa2 tak? masa tue aku tak terasa lapar pun, plus mengantuk sgt, so ckp tak nak apa2..tp abah baik, ttp belikan kami pau n air kotak..hehehe..

mlm plak gie jln2 kat bandar jerantut..beli barang2 sket..beli stok makanan..wat cemil-cemilan..wahh, speaking jowo..haha..esok pg gie umah makteh..tak gtau dia pun nak dtg..nak wat surprize utk makteh sekeluarga..and bila nmpk jea mak kuar, makteh terkejut..kira menjadi laa surprize kami..hehe..singgah umah makteh sekejap, then gerak gie umah tokmat plak..otw gie umah tokmat, terserempak dgn tokmat..dia nak gie beli barang kat pekan..tp tak jadi, sbb kami dtg..

dok umah tokmat sampai kul 3pm..sempat laa tgk melodi, mkn roti etc..then gie umah makteh blk..sbb dia nak jamu kami dgn mee kari..giler sedap seyh mee kari makteh..thanks makteh for the nice food! we really enjoyed it! =) mlmnya jln2 kat bandar jerantut..pusing2 tgk suasana mlm kat sana..

esok paginya plak, kami n makteh sekeluarga gie mandi air terjun..wahhh syokkk giler..aku n yie kalo bab main2 air mmg no 1..yie sempat beli goggle semata2 nak tunjuk skill berenang..hahaha..AUTA!!! gie kul 12pm and blk kul 3pm..waktu2 cmtu mmg takde orang..so boleh mandi puas2..blknya sume dah kelaparan n kepenatan..pas makan, blk bilik, mandi n cuci baju then terus tidur sampai maghrib..mlm gie makan lagi..wahhh seronok betul membesarkan badan..haha!!

hari rabu 24dec08, kami gerak blk bp..masa blk kali tak bhnti mkn byk sgt..maybe sbb masing2 penat, so layannn tido jea laa..hehehe..kami lalu segamat, so sempat bhnti kat medan selera segamat makan nasi ayam yg sgt sgt sgt tiptop!!! abah kata rugi aku pindah kb..kalo tak sure bley mkn slalu..siyesly, nasi ayam dia mmg lain drpd yg lain..ayam yg rangup dan sluuupppp..mmg sedaappp laa..(aisey tetiba lapar plak..huhuhu..) rupanya abg yg jual tue kata bdk2 uitm mmg slalu mkn kat situ..sbb diaorg suke mkn panas2 n ayam yg rangup..tp aku n housemate langsung tak penah tahu ttg kewujudan gerai tue..hahaha..bese mkn kat bengkel or oren jea..=)

kami sampai umah around 6pm..bwk kuar brg2, bual2 dgn nenek jap then mandi..mlmnya sume tido awal..fuhhh...percutian yang sgt menyeronokkan..thanks to abah n mak yg sudi bwk kami 3 beradik bcuti..tp sedih sket la..kakzah n aziq tak dpt ikut..tggl kami btiga jea..takpe laa, next time kita gie sama2 k..insyaallah..

oh ya, gmbr akan dipost kemudian..tak sanggup letak gmbr, takut posting hilang..huhuhu..


6 comments:

ejah said...

den tym kt air trjun tuh,ingt x c daniel ali..haha..sgt lwk..

n tym mkn kt sofi blek tuh..tingt muke tkulat2 die..abah smpi ckp,"dun wan dun wan, xnk xnk" hahahha..

.i.z.z.a.t.i. said...

aah sian danial (eja nama dia betul2..hehe..) menjerit2 pggil kita spya dokong dia bwk gie tmpt yg best tue..melambai2 dgn penuh semangat, tp takde org pedulikan dia..aiyooo, ciann dia..

aah, muka hampir nak muntah..hahaha..dont want dont want, taknak taknak..lawak seyh ekau nie..=))

ejah said...

bkn y tuh la.. y tym kte nk tko bju tuh..haha

.i.z.z.a.t.i. said...

owhh..okay2..yup2..very the lawaks kann..ada ke patut melepaskan hajat di celah2 batu..haha!

ejah said...

aah sian danial,muka dia hampir nak muntah..hahaha..dont want dont want,taknak taknak..bak kate amran dlm cite los n faun

.i.z.z.a.t.i. said...

haha..danial cuak kak tie marah dia kot..cm yieyoe laa..cuak abah marah bila yieyoe ckp roti canainya rasa pelik..muahaha!!!