Sunday, February 8, 2009

kesedihan seorang kakak


ejah's going to leave home soon! dia nak further study kat MRSM Gemencheh (okay, sila buat muka terkejut beruk sbb tak pasti Gemencheh tue kat mana).. mengikut Puan Khadizah Mahmudah, guru subjek Geografi saya semasa di TIGS, Gemencheh terletak di Negeri Sembilan (okay dah, boleh buat muka normal balik).. ohh sure ejah sukeee sgt sbb dpt sambung blaja kat negeri kelahiran pemain bola sepak kegemaran dia, Zaquan Adha..hahaha..kann ejah kann? =p

okay, start mood sedih:
emm to be honest, sgt sedih bila dapat tahu ejah jadi nak masuk asrama..yerp, dulu saya yang bising2 suoh dia dok asrama, supaya pandai uruskan diri..tp bila benda tue jadi kenyataan (which is yes, ejah mmg akan tinggalkan umah n start a new life in mrsm) saya rasa sedihhhh sgt..pasni umah jadi lg sunyi..yie tinggal sorang2..makan sorang2..gaduh sorang2..tgk tv sorang2..main pc sorang2..gie bandar sorang2..gie sekolah sorang2..sorang = tanpa adik beradik lain..mak abah pun sure sunyi jea..=(

and sedih sbb mengenangkan yg ejah tue kecikk jea budaknya..cmne dia nak cuci and iron baju sendiri? pandai ke dia? cmne dia nak uruskan barang2 dia? byk benda yg saya risaukan..takut pelajaran dia terganggu..=(

tp, bak kata kak zah, apa salahnya kalo kita bg peluang pd dia..rasa mcm tak adil plak kalo kita tutup peluang tue..maybe ejah teringin nak rasa cmne hidup berdikari bsama kwn2..maybe ejah pun nak rasa cmne hidup jauh dr family..takpe laa, bagi ejah rasa kemanisan hidup di asrama..insyaallah lepas nie ejah akan jd lebih matang..=)

dan 'mengenali' ejah, dia bukan budak yg byk ragam..dia tak suke complaint itu ini cm saya..dia tak kisah kalo makanan tak sedap, bilik panas, tilam keras, bantal keras, etc..(oh yea, kecuali satu benda jea..ejah akan complaint if toilet takde getah..hahaha!)

saya percaya ejah boleh survive..wpun badan dia kecik, hati dia amat besar..dia pasti boleh menangani hal remeh temeh yg mcm saya sebutkan td..saya percaya 'kekuatan' ejah..saya akan sentiasa doakan yg terbaik utk ejah..

to ejah: best of luck k..i know u can do it! belajar rajin2..semoga ejah dpt menyesuaikan diri dgn keadaan kat sana..sorry kak tie tak dpt anta ejah gie Gemencheh..huhuhu..:'(

lastly, selamat rindukan umah, mak abah, and partner gaduh, zikri..ejah mesti akan rindu dorang sume, sama seperti apa yg kak zah, kak tie and abg rasa..semoga tabah! =')


:: cik adik manis, Nur Hamizah ::


:: saya dan ejah di rumah org kawen ::


:: we'll miss u rammm..;'( ::


:: budak lelaki yang bakal merindui ejah ::


p/s : lepas nie yie tgk raja lawak bdua jea dgn atuk..and naik kete pakcik hamdan sorang2..hehehe..=p
p p/s : lepas nie yie dah tak boleh kecoh2 bandingkan highschool dgn TIGS..merit dimerit..haha! =D

10 comments:

ejah said...

hehe..pndi la ekau(da strt ckp n9 ne) mintak mintaaaaak la ad gth.. wlupn k.zah da psn mrsm xd la sengkek sgt smpi xd getah haha..

yup..t yieyoe kne tgk rl snsorg..im sorry yie!

.i.z.z.a.t.i. said...

cet dah pektis cakap nogori nie..hahaha..yup2, mrsm takde laa sengkek sgt..tp tatau laa gemencheh cmne..ala2 acheh gitu kann..hehehe..

im sorry too yieyoe..pasni TV sapa yg punya? yiebandak punya..wakaka..aaakkkk!! =p

cicigurl said...

congrats ejah dapat mrsm! jangan lari cabut balik cam ade budak tu! (referring tu diri sendiri sebenonye hahhaha)
bile die g ijat?

kakak yg sedih gak said...

firstly, kena tukar sket tajuk tu.."kesedihan 2 org kakak"..hehe..

hm..rasa sgt klakar kan..mmula dulu kita yg kata x yah masuk asrama tp bila dh dpt,kita vote utk pergi plak..vice versa ngan awak plak..hahaha..

to ijah, sorry gak sbb x dapek den nak anto ijah ke gemencheh..kakak mmg dh g anto kalo ofis tu kakak yg bos nye..hahaha..dari sta-qber-shah alam-kd, sumer ijah ikut g anto kakak kan..time ijah kakak x dapat gi plak :'(..huhuhu..insyaAllah kalo ada rezeki, kitorg g wat rombongan melawat ijah yek..tunggu kak ti n abang cuti nanti k..

gud luck in gemencheh..sampai sana nnti blajar betul2..kalo ada x faham apa2 jgn segan2 nak tanya kawan2 lain k..nak tanya kakak pun bleh gak (kalo kakak ingat lagi la..hehe..=p)..at da same time, njoy life there..tapi jgn sibuk nak cari umah zaq1 plak..hahaha..

to yie, jgn sedih k..kalo xde kawan nak gaduh, ajak je ct fatimah gaduh..hehehe..jgn plak gaduh ngan atuk ngan nenek..nnti yie ajar ct brkawad i.e cmne nak wat "puu..sing kanan!"..=)

lastly, sori panjang plak comment ni..den xde blog nak wat luahan cam hang..ada nak tulis lagi ni sebenarnya, tapi nanti kita sambung..hehe..

p/s: pesan kat abah amik gambo2 banyak2 masa kat sana nnti, pas2 yie 2long upload kat pc..eh, tapi sapa nak wat blog nye nanti..kena import blogger dr kb la nampaknye ni..hehe..

lagi satu, x semestinya kat umah x-student mrsm xde getah maksudnya kt mrsm pun xde getah k..apa la ijah ni..byk2 benda nak risau, getah paip plak yg jd concern dia..hahaha..

lg skali sori pada awak tie sbb memenuhkan comment kat sini.. ;-)
till then, bye..

kakak yg sedih gak lagi.. said...

2nd paragraph yg start mood sedih tu telah menyebabkan air kolam renang di sini melimpah kluar sedikit..esp part yie xde teman gaduh..they'll sure miss each other nanti..huhu.. :'(

aniss said...

congrats to ejah!
sorry la lmbt mengucapknnya :P
biase la. org ske tangguh keja :D
so, kat sni la kt ucap ye. hee.

hm, lps ni ssh la nk jmpe awk.. (mcm la sblm ni slalu sgt en. hehe) ye la, kena tunggu cuti br awk ade. huhu.

okla. whatever it is, i wish u all the best kat sane. awk mesti blh nye ;) nnt cter la psl skola asrama ni ek. ye la. mane tau taun dpn kt plak yg kena. hee. good luck! ;)

.i.z.z.a.t.i. said...

cicigurl - ejah gie esok pg..daftar 10 feb..hopefully dia enjoy kat sana..

kakak yg sedih gak - i make a special entry on behalf of u k..

aniss - tq for ur support..

azmahal said...

zati,

tumpang lalu ek...

mizah congratz n wish u gd luck, klu tmpt tak best jgn takut nak ckp mintak balik k,(like ur no 2 sis) ooopps i did it again!nyway awk ni kecik2 cili padi wlupun kakak awk yg 2 org tu risau tp makcik yakin u can do it just like ur no. 1 sis bkn zaq1 tau.

cuci baju, gosok baju kan mmg keje org pompuan no worries lah!

.i.z.z.a.t.i. said...

wahhh..apsal cm hangat jea nie? wakakakaka..=D

well, betol2..kecik2 cili padi..besar2 cili bohh..hehehehe..

wahh puan azmah pun dah kenal zaq1..hebat seyh..hikss..=p

Anonymous said...

tibe2 rase sedih plak. al maklum la mmg suasa di dsini berbaur kesedihann