Saturday, February 28, 2009

syukur


hari nie saya bangun lewat, around 2.30pm..okay saya tahu, anak dara tak elok bangun lewat..tp disebabkan kepenatan semalam baru sampai dr KL around 11.15pm, saya tak dapat nak elak dr terbangun lewat..*alasan oh alasan*

mula-mula dah bangun kul 8.00am, nak basuh baju yang berlambak tue..pastu bukak paip, takde air..then sambung tido balik..

pastu bangun lagi, nak mandi..tp ada org tgh mandi..lepas org tue mandi, org nie mandi, pastu org nie mandi, pastu org tue plak mandi..saya bosan dgn keadaan mandi nie, so amek keputusan utk sambung tido..

tiba2 nenek call..

nenek: semalam sampai kul berapa?
saya: kul 11.15..
nenek: ooo, jumpa kak zah dgn makcik?
saya: emm tak sempat nek..lgpun kolej zaty tue jauh dgn umah kak zah dan makcik..
nenek: takpe laa..lgpun awk pergi ramai2, ikut rombongan, bukan pergi sorang2 utk berjoli sakan jalan2..
saya: aah tue laa..
nenek: dah makan?
saya: blum..
nenek: laa, nape tak makan lagi..
saya: emm blum kuar beli makanan lagi..
nenek: eh, duit biasiswa awk dah dapat?
saya: *alamak, soalan paling mencabar..takpe la, jwb dgn tenang tp mata bergenang* blum lagi laa nek..hari tue zaty dah call org ptptn tapi dia kata dapat awal bulan 3 nie..
nenek: pastu duit makan mcm mana? abah bagi duit laa?
saya: zaty guna duit dlm bank lagi satu yang mana duit tue HAMPIR dan KIAN habis.. tp hari tue nak gi KL zaty mintak duit dgn abah..
nenek: ooo..takpe laa..sbb nenek pikir *off record*
saya: ooo takde laa nek..
nenek: takpe laa kalo mcm tue..okay laa, baik2 tie..
saya: okay, terima kasih nek telefon zaty..
nenek: sama2..assalamualaikum..
saya: waalaikumussalam..

oh, saya amat terharu dgn keprihatinan nenek..uhh kalo nenek risau, saya lagi risau duit pt tak masuk lagi, sbb duit simpanan dah tinggal sket..salah satu punca saya tiada mood utk bergurau senda selain assignment dan test yang banyak..takpe, dugaan ketika belajar..:)

kemudian saya sambung tido dan bermimpi..dlm mimpi tue abah tanya pasal duit pt gak..saya menangis dan bgtahu saya masih blum dapat duit pt..abah pun menangis jugak sbb abah kata abah dah kurang projek..

kemudian saya terjaga..terus bangkit dari katil dan bersiap2 utk mandi..tapi ada orang dlm bilik air, so saya amek keputusan utk kemas beg baju (eh eh bukan nak lari dari rumah, tp beg baju yang baru balik dr KL semalam) dan juga buku utk ke kelas esok..

tiba2 abah call..

abah: awak buat apa?
saya: kemas baju..
abah: banyak ke baju yang awk bawak?
saya: banyak gak laa..
abah: dah makan? (perasan tak, setiap kali org telefon saya, mesti tanya samada saya dah makan atau belum..adakah kerana saya suka makan? hahaha..=D)
saya: blum lagi..
abah: kenapa?
saya: zaty baru bangun..
abah: haii dah kul 3ptg baru nak bangun..
saya: zaty penat naik bus..dlm bus zaty tak tido..
abah: tak penat ke tido lama2?
saya: sbb penat laa zaty tido lama..
abah: kawan2 lain mcm mana? bangun lambat jugak?
saya: semua sama jea..
(FAKTA! roomate saya juga baru bangun tido..ampun dils..;p)
abah: emm..okay laa..bye..
saya: okay, bye..

okay, saya tak sempat explain..saya tido lama sbb malam nie saya kena stay up..nak study utk test marketing isnin nie..kena baca 5 chapter..lecturer saya, Dr. Nik Naziman dah pesan, satu soalan kena jawab TIGA mukasurat..saya perlu jawab 4 soalan semuanya..bermakna saya perlu menjawab kira2 DUA BELAS mukasurat..*sigh* eh eh tak baik mengeluh..ini kan dugaan ketika belajar, izzati..

then saya gie mandi..masa dlm toilet hati kecil saya berbisik.. *mintak2 laa keajaiban berlaku..tiba2 bank islam anta msg bgtau duit dah masuk..isyyh tak mungkin tak mungkin..sbb ada dua KEMUNGKINAN..mungkin dapat hari isnin sbb hari nie dan esok bank tutup..mungkin dapat LAMBAT lagi sbb ekonomi tak berapa nak bagus..kalo tak dapat gak, aku kena mintak duit dgn abah utk bayar duit sewa rumah bulan 3..aduhh, rasa bersalah plak pada abah..hmmm macam mana nie..hati tak tenang..*

pas mandi tgk skrin hp ada msg..sure msg dr zana tanya dah study marketing blum..tiba2..

RM0.30 CREDIT RM*,***.94 to account no. 0882 on 27/02/2009 00:00:00. Your 0882 balance is RM*,***.82. bankislam.SMS.

Ya Allah, syukur Alhamdulillah..gembiranya saya..gembira sangat!!! then terus call abah, bgtau duit dah masuk..pastu call nenek plak..pas call nenek, saya call kak zah..see, how excited i am? semua orang gembira dan bersyukur duit saya dah masuk..

rasa macam AJAIB plak..tp saya percaya Allah dengar doa saya..Dia sengaja lewatkan duit pt tue sbb nak uji saya..nak tgk mcm mana saya bersabar dgn ujian dia..Dia takkan bebankan saya kalo Dia tahu saya tak mampu..itu janji Dia..

emm nampaknya berita gembira itu telah menaikkan mood gembira saya..alhamdulillah..saya bersyukur kepadaNya..:')

5 comments:

Anonymous said...

spend wisely...ok

haziqemphaty said...

oh.

soalan abah tanye "da makan belum?"
itu mmg soalan wajib seperti soalan wajib SPM essay bagi sejarah.
haha.
hulur2 la skit duit tue.
=D

~nOra faZieRa~ said...

kakak!!
sy tumpg gembira~
dr last sem kakak kate xdpt duit pt~
sy plak yg geram~
tp akhirnyaaa~
alhmdulillah~kn~kn~

.i.z.z.a.t.i. said...

Anonymous - okie..demi masa depan..

haziq - aah kira cm soalan wajib, bukan pilihan okay..hehehe..hulur 50sen boleh laa bro..=p

nora - yeahh..at last kan..dr last sem bhempas pulas..huhu..thanks gak pd nora sbb sudi anta kita gie uitm, sign agreement ptptn last sem..ingat tak ada sorang abg tue tengking kita? then kena print agreement tue sekali lagi kat CC zamrud..fuhhh, bak kata FT "COBAAN"..:)

~nOra faZieRa~ said...

hmm~ur most welcome kakak~tuk kak zaty~apape pown buley~~weheee~

hmm~kite igt~time tuh~sy plak yg geram~rase cm nk maki blk je brader tuh~

kerek kemain agi~huh~

cian kakak~penat btol nk mnguruskn ptptn tuh~bile blk~kite sggh beli mknn kn~sbb tyme tuh kite lapa bkn main~~~

hihih~sume2 tuh kenangan bg sy~rindu~