Friday, August 21, 2009

K.A.C = Kerabu Akok Coconut

tahun lepas, first day berpuasa jea dapat berbuka kat rumah dgn abah, mak, ejah dan yie..tapi ramadhan tahun nie kena berpuasa kat kelantan dan berbuka dengan roomate..suasana pasti berbeza..tahun lepas selalu pergi bazar ramadhan kat batu pahat dan segamat, tahun nie pergi dekat kota bharu pulak..for sure juadah berbuka ialah nasi kerabu + kuih akok + coconut shake..kalau kat rumah macam-macam boleh beli dan minta emak masak..kat sini hanya boleh mengharap pada makcik-makcik bazar ramadhan depan pejabat pos dan sebelah stadium..ohhh ibuuu nak balik rumah :')

tahun nie giliran haziq berbuka puasa di rumah bersama mak dan abah serta mizah dan zikri..mesti best korang dapat buka sama-sama kann..mesti ada macam-macam jenis air untuk berbuka..katirah, soya, sunquick, cincau dan teh o panas buatan emak..kuih pun sama..ada donut kesukaan yie, kuih bakar fav abah, epok-epok sardin, kuih lapis, lepat pisang dannnn kuih koci idaman ejah..emm best best best..jangan lupa kak tie dan kak zah yea..

teringat kenangan berpuasa di segamat..hari-hari beli nasi ambeng kat bazar uitm dengan nora..kalau boring, tukar selera, makan roti papa john, mama john and baby john yang dijual di bazar bandar segamat..lepas tue berkumpul ramai-ramai depan TV, tengok drama sutera maya sementara tunggu azan berbuka..masa berbuka paling seronok bila masing-masing saling bertukar cerita dan makanan..yang paling segar di kotak memori bila kita semua makann besar kat luar..noha dan kak jay yang arrange tempat, masa dan menu..balik kelas konvoi ramai-ramai pergi berbuka..rinduuuu seyh..

memang sedih mengenang nasib di perantauan, tapi itu jalan yang dipilih..harus kuat dan tabah :')

anyway, selamat berpuasa kepada semua umat Islam, esp kepada ibu bapa dan adik beradik terchentaa :)





p/s: doakan saya menang pertandingan lagu satu malaysia di hotfm..dapat blackberry tuuu..sapa tak nak kann..dah lah tadi yie wat video call dapat cakap berapa minit jea..tak sempat nak tengok korang makan apa kat kedai mamak..bateri handphone ngada-ngada selalu low..padahal dah charge lapan jammmmm..oh yea sebut pasal mamak, baik-baik kalau makan kat kedai mamak, nanti kaki kena gigit kucing liarrr auwwww ;p

6 comments:

aJa said...

Bila ade di segamat kamu teringat di klate, bila berada di klate kamu terbayang di segamat.
Sabar yer cik zaty..
Kami pun xdpt balik sambut satu puase kat umah ni..
Sahur pun meggie jer!
* Nak K.A.C gakkkk!!~

.i.z.z.a.t.i. said...

itu lah aja, Dr. Nik selalu kata, manusia tak pernah bersyukur..macam kita lah tue..hehe..

kita sama-sama bersabar k..

i sahur minum air masak jea..hehe..nak K.A.C jomm datang kelantan..

mok n aboh said...

naseb baek kat klate ada gak KAC, orang2 kat DARFUR tu DAPOR pun takde,
sabor je la... cobaan tu!!!

atul... said...

semua febret atul tu...rindu gle ngan klate..xpe2 air kosong is better than nothing la zati kan kan..hu2..lg 1, jn lupa cari keberkatannya kot2 thn dpn x sempat kan??...smoga kite semua memperolehinya..amin

miss LaLA said...

2 la cObaan anak perantauan..
xpe la same2 la kite tabah hdpi ujian ni..huk3

.i.z.z.a.t.i. said...

mok n aboh: bak kata faizal tahir "coba kau coba" heheh..

atul: you rindu kelantan? please come and visit me! nanti i belanja KAC k? hehehe..insyallah sama-sama peroleh keberkatan :)

miss LaLa: semoga kita sama-sama tabah..you jaga kesihatan di bulan puasa :)