Saturday, August 15, 2009

oh KB!


ohh penat betul hari ini..sehari suntuk saya berjalan membakar lemak..yep memang itu tujuan saya berjalan SEORANG DIRI keliling KB hari ini..dari Pasar Siti Khadijah (PSK) ke KB Trade (mall baru di KB! ala-ala KB Mall, BP Mall laa..) ke MPKB ke KB Mall semula..pergh pergh habis hangus terbakar lemak aku..hahaha..

alkisahnya dah berapa hari asyik duduk terperap di rumah sewa..menghadap laptop 24 jam, dah penat terus tidur..tapi hari nie rajin sikit..bangun pagi dan iron baju untuk ke kelas selama seminggu, kemudian terus mandi dan bersiap..pergi KB Mall dulu isi perut, ronda-ronda KB Mall kejap dan terus ke PSK pulak untuk cari tudung raya..pusing-pusing 5 round, takde yang berkenan di hati terus ke MBKB pulak..otw ke sana, singgah di Istanbul kejap beli tudung cotton..terperasan pulak yang KB Trade dah bukak..singgah pulak di KB Trade tapi takde apa yang menarik sebab banyak kedai belum bukak..teruskan perjalanan ke MPKB, pusing beberapa kali dan akhirnya berjaya membeli tudung raya idaman hati..lepas dah puas tawar menawar dengan peniaga di MPKB, saya pulang ke rumah..tak sampai berapa minit, keluar semula ke KB Mall untuk teman bestfriend beli handphone baru dan beli tiket raya..alhamdulillah masih ada tiket untuk saya dan bestfriend :)

corat-coret:
1. masa nak ke PSK, saya tunggu teksi di hadapan KB Mall..lepas tue ada mamat prebet (MP) pelawa naik prebet sekali, penuhkan satu kereta..perbualan bermula;

saya: bape riya?

MP: seriya setengoh..

saya: takpo lah, saya naik teksi jah..

MP: mari lah, naik sekali sene..tunggu teksi lambak..

setelah dipaksa, saya naik jugak prebet tue..

saya: kalau seriya setengoh awak kena anta saya betol- betol depan pasar..

MP: bakponyo?

saya: yea lah, dulu saya naik prebet dia caj saya seriya setengoh, tapi anta depan pasar..kalau bayar seriya anta kat bandar jea..

MP: hmm ikut lahh..

saya: anta depan pasar tau!

MP: yo yo..

sampai kat bandar, mamat tue mungkir janji! dia berhentikan saya di depan Zon Ria..

saya: kata nak berhenti depan pasar?

MP: emphh susoh lah..situ jale sehalo, dok bulih masuk..

saya: kalau macam tue saya bayar seriya jea..

MP: dok bulih, seriya setengoh lah dik..ala dekak situ jah..dok peluh pung kalau adik jale..

saya: yea la, tadi kata kat pasar..lgpun saya nak pergi bank nie..saya tak tau macam mana nak jalan ke sana..*sengaja cipta pelbagai alasan*

tiba-tiba ada seorang budak perempuan iaitu penumpang belakang cakap "takpe-takpe, ikut saya"

MP: ha, ikuk dio tue..

dengg! alalala baiknya kamu wahai rakan..akhirnya selepas puas berbalah, saya terpaksa mengalah dan bayar RM1.50..T_T

2. masa nak balik pulak, saya nampak dua orang polis tangkap seorang pencuri yang mencuri sehelai tudung pink dan baju pink..muka dia tak takut langsung, tapi nampak penat dan tangan dia berdarah..mungkin kena kejar dengan tuan punya kedai, dia berlari selamatkan diri sampai terjatuh..apa yang penting salah seorang polis tersebut amaaatttt handsome! indahnya ciptaan Tuhan :')

3. di KB Mall, seorang pemuda pengsan akibat bertumbuk..habis patah gigi dia..bertabur kat lantai..haish macam-macam KB nie kan..


kamus KB-BP:
1. riya = ringgit
2. seriya setengoh = seringgit setengah
3. takpo = takpe
4. jah = jea
5. sene = senang
6. lambak = lambat
7. bakponyo = kenapa
8. yo = yea
9. susoh = susah
10. jale sehalo = jalan sehala
11. dok bulih = tak boleh
12. dekak = dekat
13. pung = pun
14. ikuk = ikut
15. dio = dia



8 comments:

ore joho said...

mu gi merayak sore2 bahayo tu mek, kalo tokmek tau maroh dio

aJa said...

50 cent = se amah
seriya setengoh = tigo amah

kah kah kah

buah2an tempatan yg manis said...

gler membakar lemak..cubaan yg bagus..hu2..anway..mu g sore ko?..bahoyo mek ti wei...sila reply dlm dialek yg sama..hu2

.i.z.z.a.t.i. said...

ore joho: takdok ore nok teme sayo..sayo gie sendiri lah..nok ajok tokmek, takdok nombor telepong dia plop..

aJa: hahaha..yup boleh jugak cakap tigo amah :)

buah2an tempatan: gie sore lah, sumo ore tokse teme ambo..nok wak guano..jange bimbe, ambo jago diri deh..btw it's bahayo, bukan bahoyo..hehehe..

ex student kelate(x leh blah) said...

eh tadi cam dah check memolek..ado jugok saloh..kesilape tknikal..spelling error..lgpun dah almost 1 yr tigglkan ado la saloh sini sano gak but my klate dialek is not bad at all..hak2....gler ah.. seronok plak tetibe kecek klate ni...gler rindu..hu2

tips73 said...

klu ambo tok seh bayar tigo amah, bayar seriya doh le..nipu2x. watpo mu g merayak sore2, nok bake lemok sebak nak pakai kebayo merah??

buah2an tempatan@ex student kelate said...

semua pakak kecek kelate belako..sudohlahhh..

.i.z.z.a.t.i. said...

ex-student kelate: pahni cek memolek dehh..emm kecek laa dengan aja or kak wani..sek sek tue panda kecek kelate ;)

tips73: ambo takuk ambo keno pelepoh dengan mamat poyos tue..paka kebayo meroh? hahahaha..layaannnzzz!

buah2an tempatan: aaaa berapaa banyak nick name daaaa..hahah..belog ambo dah jadi belog tok guru..haha~