Tuesday, August 4, 2009

cerita tentang saya dan birthday girl


Selamat Hari Lahir yang ke-16 untuk adik perempuan kesayangan saya, Nur Hamizah Azman..tahun nie tak dapat call dan wish dia sebab dia kat asrama..tapi saya sempat ucapkan "Happy Birthday" in advanced masa abah dan mak datang melawat dia di Moncheh ahad lepas..

sedikit preview tentang ejah..dia budak yang baik, cerdik, suka membaca, tgk TV dan sgt sgt sgt sukakan muzik..tak bley hidup tanpa muzik..cepat jea dia hafal melodi dan lirik lagu..ejah suka makanan pedas macam saya..yang paling dia suka mesti lah sambal tumis mak..dan ejah merupakan PENCINTA buah-buahan..kalau kat rumah tue, dia sorang jea dah cukup untuk habiskan buah-buahan..sebab tue kulit dia amat licin dan gebu bak telur rebus (ejah kata cikgu ain yang puji dia cam tue..hehehe)

hmm sebenarnya saya sedih bila mengenangkan hubungan saya dengan ejah..bukan apa, dulu masa saya di sekolah menengah dan ejah di sekolah rendah, saya tak pernah atau jarang berbaik dengan ejah..selalu sangat bergaduh..pantang ada benda tak kena, mesti saya akan marah dia, dan kami mula bergaduh..sampai satu masa, agaknya abah dan mak tak tahan melihat sikap saya, abah tegur saya..abah slowtalk dengan saya..abah tanya kenapa perangai saya macam tue..kenapa saya tak nak mengalah walhal saya lagi tua dari ejah..kenapa saya asek nak bergaduh jea..masa tue saya cakap dengan abah, ejah yang suka cari pasal dan mengada-ngada, manja sangat..abah suruh saya mengalah sebab saya dah besar..tapi masa tue saya bertindak mengikut emosi, saya cakap abah lebih sayangkan ejah daripada saya..:'(

saya ingat lagi, dulu bila saya balik sekolah, ejah dan yie mesti tengah tunggu van nak ke sekolah agama..dan selalunya saya belikan gula-gula belo untuk yie dan ejah..satu hari tue, saya bergaduh dengan ejah, so saya tak bagi gula-gula belo pada dia, saya bagi pada yie sorang jea..dan yie dengan baik hatinya pergi bagi separuh gula-gula belo tue pada ejah..apa lagi, saya mengamuk dan mintak ganti duit dari ejah..saya suruh dia bayar seposen sebab harga gula-gula tue seposen..ejah bagi saya lima posen sekeping, saya tak terima, saya nak seposen jugak..ejah plak tak nak bagi seposen yang dia ada tue dengan alasan dia nak beli aiskrim kat sekolah agama, dia malas bagi duit besar, nanti orang kantin kena bagi baki pada dia dan nanti akan tersentuh tapak tangan dia, maka air sembahyang dia akan batal..dia malas nak ambik air sembahyang lagi sekali..saya tak terima alasan tue dan berkeras nak duit seposen gak..akhirnya kami berbalas-balas pukulan dan cubitan sambil disaksikan oleh emak dan yie..

ya allah betapa saya tidak menghargai kemanisan hubungan adik beradik ketika itu..betapa jahilnya saya tentang hubungan kekeluargaan masa itu..betapa ruginya saya tidak ada perasaan sayang pada adik sendiri ketika itu..

habis tingkatan lima, saya bekerja di shah alam dan kemudian sambung belajar di kelantan..bila duduk di kelantan, baru lah saya sedar betapa sayangnya saya pada ibubapa dan adik beradik saya..baru lah saya hargai mereka dalam hidup saya..secara automatik, hubungan saya dengan ejah kian rapat..mungkin sebab masa tue saya dan ejah dah matang sket kot..dah boleh berfikir mana yang baik, mana yang buruk..

makin lama kami makin rapat dan jarang bergaduh, kalau gaduh pun tak seteruk masa kecik dulu..sekejap jea dah baik..walaupun minat kami berlainan, tapi perangai kami sama..kami suka bayangkan sesuatu..apa akan jadi kalau benda tue berlaku..senang kata, kami gemar berimaginasi benda-benda yang kelakar dan tidak mungkin berlaku..hehe..

ejah merupakan jurukamera yang paling setia merakam video clips saya..dia lah yang merakam saya menari, menyanyi, melawak dan berucap seperti rafidah aziz..hahaha..pendek kata, dia lah orang pertama yang dapat menonton pelbagai aksi dan lakonan saya..dan ejah juga yang selalu mengambil gambar saya dengan pelbagai situasi..konon-konon bergambar untuk majalah mastika ruangan pengalaman hidup atau bergambar untuk akhbar bipop ruangan apa ceritanya (ala yang luahan artis tue..hehe)

masa saya di kelantan, ejah yang selalu update, paper dan majalah mana yang ada cerita pasal fafau dan nony..kadang-kadang ejah mms keratan akhbar yang ada cerita pasal diaorang..sekarang dah terbalik, saya yang selalu update info pada ejah sebab ejah dah masuk asrama..dan sebut pasal asrama, kalau nak tahu walaupun masa kecik kami selalu bergaduh, tapi setiap kali melawat ejah kat asrama, saya yang paling emosi..saya gagal mengawal emosi sebab selalu menitiskan air mata masa salam-salam waktu nak balik tue..mula-mula memang senyum, tapi bila dah pesan; ejah belajar rajin-rajin tau, doakan kak tie, kak tie nak balik kelantan, etc, masa tue suara akan bertukar menjadi sebak..ejah pun sama gak..nnt dia bukak spek dia nak lap air mata..then hari tue dia pesan; belajar kereta betul-betul nnt boleh bawak adik gie summit :')

okay lah ejah dah banyak sangat nie..doa kak tie agar ejah panjang umur murah rezeki, berjaya dalam pelajaran dan sentiasa tabah & bahagia kat moncheh..thanks sebab jadi adik yang best dan supportive..kak tie sayanggg sangat sangat kat ejah..love and miss loads! :')

jomm layannnz gambar :)

:: birthday gurl yang maintain slim dan chumil ::


:: ejah dan kak zah..dua-dua minat benda yang sama eg; tgk citer-citer urbann..i kampung type..haha ::


:: wedding umah pejul..dialog fav kami "isteri kita dah keje kat sini"..hahaha ::


:: partner sejati..yie kekal sikap ingin bersaing walaupun dari segi ketinggian..kan kak zah? hehe ::


:: 'kegilaan' ejah, comics ::


:: kegilaan kami..makcik-makcik dan sorang mamat baru lepas sunat ;p ::


:: selamat berjuang Hamizah..semoga terus berjaya :') ::


:: kat bilik asrama ejah..time to leave..tsk T_T ::


:: loveee muahs! ::


6 comments:

orang2 tua said...

bukan dongengan, kisah nyata BAWANG PUTIH & BAWANG MERAH

pepatah melayu berkata :
ikutlah resmi padi, makin tunduk makin berisi (betul ke?)

la ni org kata :
anda akan dapat balasan tunai di atas apa yang anda berikan.

senyum2lah selalu, kerana senyum itu sedekah. PTPTN utk sara hidup jek

mak kundor said...

tahun 1959

-LATIFAH OMAR lwn UMI KALSOM-
tukang buat : CATHAY-KERIS FILM
tukang cerita : SALLEH GHANI
tukang suruh : S. ROOMAI NOR
tukang tambah2 :MUSTAFA MAAROF, SITI TANJUNG PERAK(batu api), AMINAH YEM, SHARIFF MEDAN dll.
tukang tengok : KITA DULU2

truss..(loghat indon) 2006
-REVALINA S TEMAT lwn NIA RAMDHANI-

yang dalam blog ini
???? vs ????
(dsini mak kundor jadi org baik)

BAGUSLAH NAK! belum terantuk dah tengadah

.i.z.z.a.t.i. said...

orang2 tua: baik lah..baru phm kaitan sedekah dan PTPTN..tp jgn tak tahu, duit PTPTN masih cukup untuk sara hidup walaupun bersedekah..saya pun ada duit simpanan sendiri okehh..

bak kata anita sarawak;
jangan pandangku sebelah mata ;)


mak kundor:
takde sapa yang perlu jadi bawang merah or bawang putih, sebab dua-dua degil dan kuat 'mendera'..saya ada bukti :)

.i.z.z.a.t.i. said...

orang2 tua: baik lah..baru phm kaitan sedekah dan PTPTN..tp jgn tak tahu, duit PTPTN masih cukup untuk sara hidup walaupun bersedekah..saya pun ada duit simpanan sendiri okehh..

bak kata anita sarawak;
jangan pandangku sebelah mata ;)


mak kundor:
takde sapa yang perlu jadi bawang merah or bawang putih, sebab dua-dua degil dan kuat 'mendera'..saya ada bukti :)

atul said...

kisah kakak yang insaf ek??gurau jer ...anyway...biler seseorg tu x duk dekat ngan kiter barulah kita tau betapa sygnyer kiter kat dia..kalu kiter masih ader bersama dia..masih ade peluang tapi kalu x,kita la yg terlambat tapi Tuhan lagi tau aper yg terbaik n dia ingin kite belajar sesuatu dr perkara tu..hargai n syukuri nikmat Tuhan..

Nur Izzati said...

yupp..mmg betol..bila ia tiada di depan mata, baru lah kita mula rindukannya..so sama-sama lah kita bersyukur atas nikmatnya :)